Gå til sidens hovedinnhold

– Norge mister troverdighet

Artikkelen er over 6 år gammel

– Pinlig, mener Karin Andersen (SV) om tiggeomtalen i utlandet.

[Nettavisen]

Regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud etter at det ble kjent den ikke har tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet bekrefter overfor NTB at forslaget trekkes.

Det ble torsdag like før klokka 13 kjent at Senterpartiet likevel ikke ville stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Dermed hadde regjeringen ikke tilstrekkelig støtte for forslaget – og mindre enn to timer etter Sps kunngjøring kom beskjeden om at det trekkes.

Senterpartiet har i to landsmøter på rad gått inn for et forbud mot tigging. At dette kom til å bli innført i Norge, ble klargjort av Senterpartiet og regjeringspartiene på en pressekonferanse i fjor sommer. Torsdag ble altså både avtalen og landsmøtevedtaket brutt.

– Det er ansvarlig at vi tar de ulike vurderingene i partiet og gruppa på alvor. Det er et lederansvar å gjøre dette. Landsmøtevedtaket var et omdiskutert vedtak, uttalte parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB tidligere torsdag.

– Dette blir lagt merke til, og Norge mister troverdighet ute, sier stortingsrepresentanten til Nettavisen om den negative omtalen Norge har fått i utenlandsk presse det siste døgnet.

Regjeringens forslag om et nasjonalt tiggeforbud vekker nemlig oppsikt langt utover landegrensene.

– Høyre overkjørt av Frp

SV-representanten høvler løs på den blåblå egjeringen.

– Vi er rike og vi påstår vi er mot all diskriminering. Regjeringen viser for all verden de kriminaliserer fattigdom og medmenneskelighet. I stedet for å søke internasjonalt samarbeid for å sikre bedre liv for Europas fattigste, legitimerer de en politikk for å ekskludere og jage romfolk, sier hun.

Hun mener Høyre har blitt overkjørt av Frp.

– Det humanitære høyre har jo latt seg overkjøre av Frp, og det er også en stor skam, sier Andersen.

– Anstendig snuoperasjon

Torsdag ettermiddag kom imidlertid nyheten om at Senterpartiet snur i saken, og likevel ikke vil stemme for regjeringens tiggeforbud.

Dermed er det ikke lenger et flertall på Stortinget for lovforslaget, og etter kort tid kom meldingen om at regjeringen trekker forslaget.

– Det er fornuftig og anstendig av regjeringen å trekke hele forslaget om nasjonalt tiggerforbud og straff for medvirkning til tigging nå når Sp har snudd og gått bort fra kravet sitt om nasjonalt tiggerforbud. Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe medmenneskelighet, sier justispolitisk talskvinne i Venstre, Iselin Nybø.

– Jeg håper at både Senterpartiet og regjeringen har lært at den type inhumane forslag ikke står seg i Norge, sier Nybø.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– SV er glade for at Senterpartiet ikke lenger støtter regjeringens forslag om å kriminalisere tigging og gode gjerninger. Det gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier Lysbakken.

Kommentarer til denne saken