Pengeoverskridelser, utallige utsettelser, flere direktørutskiftelser og en sint arkitekt. Det har stormet rundt det nye Nasjonalmuseet i hovedstaden.
Samlingen viser vår kulturhistorie som består av over 400.000 verk, og nå er 6.500 av dem på plass i nybygget på den gamle Vestbanetomta. På lørdag er det storstilt åpning etter to år med flytting og stengte dører i det ærverdige bygget på Tullinløkka.
I åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst» finner vi billedkunstner, Marthe Kampen fra Nordre Billingen. Hun har tatt med seg ingen ringere enn Per Sandberg i billedformat.
– Jeg bruker mye humor i bildene mine, men jeg er også opptatt av å speile samfunnet. Det er viktig at det ikke blir for mye av det gode, så med en «touch» av humor ble jeg veldig inspirert av kattetegningene til niesa mi, Agnes på 8 år. De er så fantastisk fine! Jeg malte en kjempestor katt med en oransje pannelugg, og så oppdaget jeg jo at dette minner om Per Sandberg, forteller Kampen og ler.
– På den tida var han fiskeriminister og hadde vært på tur til Iran sammen med sin nye kjæreste. Dette ble selvsagt mye omtalt i media, og jeg synes Sandberg framsto som en liten uskyldig, søt pusekatt som ikke hadde gjort noe galt. Så slik ble det. Jeg synes den saken viste mye av hele maktspillet i politikken; hvordan man kan bruke posisjonen sin på ulike måter.
Per Sandberg om å være en søt pusekatt
Glåmdalen ser seg nødt til å ringe den tidligere Frp-politikeren. For hva synes han om dette? Han som ofte blir omtalt som helt andre aggressive dyr innen dyreriket. Blir han sint eller glad?
Vi har ham på tråden mens han får tilsendt bildet. Det blir stille en liten stund før han humrer godt.
– Dette er veldig artig! Men jeg synes nå ikke det var en særlig fin pusekatt. Jeg gjenkjenner den oransje luggen, det gjør jeg, som for så vidt er blitt grå nå. Men jeg har jo blitt kalt så mange hunderaser opp gjennom, både pitbull, terrier og bulldogg. Så det er veldig fint å være katt! Jeg er jo veldig glad i katter! Det passer min personlighet mye bedre - lojal, egenrådig, «backer» aldri ut, bestemmer selv når den vil ut og når den vil bli kosa med og et individ med enorm selvtillit som prioriterer enkeltindividets frihet, forteller Sandberg med et smil.
– Men hva synes du om at du er en søt og uskyldig pusekatt i håndteringen av Iran-turen?
– Nei, den tolkningen synes jeg ikke noe om. Hadde kunstneren tolket det ut ifra min deltakelse i Farmen Kjendis, så hadde jeg forstått det. Men dette er opp til kunstneren. Nå skal jeg ta turen til Nasjonalmuseet for å se på meg selv, avslutter han og ler.
Glad, sint, overrasket eller provosert
Åpningsutstillingen er tidenes mønstring av samtidskunst i Norge med nærmere 150 kunstnere, kunstnergrupper og verk som spenner fra musikk og video til teater og maleri.
Den tar opp viktige temaer i samfunnet som identitet, tilhørighet, nasjonalitet og demokrati, skriver Nasjonalmuseet.
De håper at du får kjenne på mange følelser. Om du blir overrasket, provosert, glad, sint eller rørt. Eller ingen av delene.
Utstillingen henvender seg direkte til deg, og handler om møtet med kunst og at man kan oppleve hvor forskjellig kunst kan se ut. Du skal selv gjøre deg opp en mening om hva du kaller kunst.
– Og så, Marthe Kampen, det teite og banale spørsmålet om verket ditt må stilles; Kaller du dette kunst?
– Det er helt opp til betrakteren. Nå står det på Nasjonalmuseet, og da er det bare å komme hit og se, oppfordrer hun.
I tillegg finner vi også Elena Abessinova fra Kongsvinger. Hun stiller ut to historiemalerier som er preget av hennes bakgrunn som illustratør. Hun er kjent for blant annet å mikse hjemstedet sitt sammen med elementer fra norrøn og kristen mytologi.
Utstillingen står til i midten av september.