(Nettavisen): Mindre enn et døgn etter Nettavisen publiserte saken om den pro-russiske ordførerkandidaten i Våler, kom dommen: Jan-Erik Gaup meldes aktivt ut av partiet.

Det bekrefter fylkesleder Morten Ørsal Johansen overfor Nettavisen torsdag kveld.

– Etter en helhetlig vurdering av Jan-Erik Gaups utspill til Nettavisens journalist publisert i følgende sak og uttalelser på offentlig profil på Facebook anser fylkesstyret Jan-Erik Gaup sitt medlemskap i Fremskrittspartiet som opphørt ved aktiv utmelding, skriver fylkeslederen til Nettavisen.

Dette har Gaup skrevet om Ukraina-krigen, Putin og Nato

 • Gaup mener vestens støtte til Ukraina «ikke handler om Ukraina, men er en stormaktskonflikt, der Natos (dvs. USAs) primære mål er å knuse Russland som global aktør».
 • Da Zelenskyj fastslo at det var uaktuelt å gi territorium til Russland som et utfall av krigen, skrev Gaup at «det er tross alt Russland som har skapt Ukraina. Normal anstendighetsfølelse tilsier at «foreldrene» må har rett til å sette foten ned for en pubertal drittunge, når han ikke bare trasser på tenåringers vis, men i tillegg inviterer foreldrenes erklærte fiender helt inn på gutterommet.»
 • «Russland er et demokrati. Det er mer enn man kan si om Norge», skrev Gaup på Facebook i november. I innlegget skriver han videre at han mener Putin har sitt mandat fra folk flest, i motsetning til i Norge hvor han påstår at politikernes mandat kommer fra «skitten hestehandel med halvannet hundre karrierepolitikere på Stortinget». Putin verner befolkningen fra skadelige beslutninger tatt i den lovgivende forsamling, skriver han.
 • Gaup støtter norsk medlemskap i NATO, men mener samtidig at forsvarsalliansen bør oppløses eller gå tilbake til «det den opprinnelig var» fordi den har blitt en «militær spydspiss for neokonservativ imperialisme».
 • Gaup kan ifølge vedtektene anke vedtaket til sentralstyret innen 14 dager.

  Nettavisen har torsdag kveld tatt kontakt med Jan-Erik Gaup for å be om kommentar, men har ikke lykkes ennå.

  Politikeren som var med å stifte lokallaget Våler Frp i 1999, har i halvannet år lagt ut en rekke pro-russiske innlegg på sin Facebook-vegg.

  Men etter et intervju med Nettavisen hvor Gaup blant annet beskylder stortingsgruppen i partiet for å lide av en «anti-russisk massepsykose», havnet saken på bordet til fylkeslaget.

  Spådde talte dager som Frp-politiker

  Gaup møtte i etterkant hard kritikk fra stortingsrepresentanter i partiet.

  Utenriks og forsvarspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde mente Gaups standpunkt var historieforfalskning og basert på konspirasjonsteorier.

  Roy Steffensen mente Gaups dager som ordførerkandidat var talte.

  – Jeg tar det for gitt at han ikke er ordførerkandidat særlig lenge, skrev Steffensen til Nettavisen da.

  Det skulle vise seg å stemme.