Brudd i forhandlingene

Jørn Eggum fra Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri er i forhandlinger.

Jørn Eggum fra Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri er i forhandlinger. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Riksmekleren fikk tirsdag en telefon fra Fellesforbundet og Norsk Industri.

DEL

Frontfagsforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri  hadde knapt startet sin andre uke før det ble brudd.

Trenger hjelp

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier at partene er nødt til å ha hjelp av Riksmekleren for å komme videre.

– Vi har forhandlet i en uke nå, og så langt har det skjedd for lite når det gjelder kravene vi har stilt. Industrioverenskomsten er frontfag, og vi trenger Riksmeklerens hjelp for å få framdrift, understreker forbundslederen.

– Vi har hatt en oppsummering i egen delegasjon og satt status for forhandlingene så langt. Ingen krav er imøtekommet, og skal vi komme i mål, var det bred enighet i delegasjonen om at vi må inn i en meklingsfase, sier Eggum.

Kjøpekraft

Mandag avsluttet Fellesforbundet og Norsk Industri dagen sammen med økonomiprofessor Steinar Holden som foredragsholder.

Fellesforbundet krever i årets oppgjør at kjøpekraften skal opprettholdes. Det vil si en lønnsvekst på nivå med prisveksten, som er anslått til 2,5 prosent. Norsk Industri vil langt lavere ned på to-tallet, om ikke ett-tallet.

– Det er først og fremst kronekursen som kan bedre konkurranseevnen, mener økonomiprofessor Steinar Holden.

– Men lav lønnsvekst vil også påvirke kronekursen og dermed ha betydning, legger han til.

Tre faktorer

Økonomiprofessoren er klar på at partene i arbeidslivet er en viktig bidragsyter til at norsk økonomi holder hodet over vannet, til tross for at oljeprisen har stupt.

OSLO  20150105.
Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt, UiO,  under Arbeiderpartiets nyttårskonferanse med temaet "Hvilken vei går norsk økonomi?"
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

OSLO 20150105. Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt, UiO, under Arbeiderpartiets nyttårskonferanse med temaet "Hvilken vei går norsk økonomi?" Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Han peker på tre faktorer som har vært viktige:

– At vi har spart penger på oljefondet har gjort at politikerne ikke har behøvd å stramme inn selv om oljeprisen har sunket.

– Det andre er en flytende kronekurs som har svekket seg siden oljeprisen begynte å falle. Det tredje at partene i arbeidslivet sørger for en lønnsfastsettelse som fungerer godt, med lønnsmoderasjon, påpeker Holden.

Holden har ledet tre regjeringsoppnevnte utvalg og kan mest av alt om lønnsdannelsen og frontfaget i Norge.

De to siste årene har resultatet av frontfagsforhandlingene vært helt avgjørende for lønnsveksten i Norge. I 2014 var anslaget fra NHO på 3,3 prosent. Fasiten ifølge «Teknisk Beregningsutvalg» ble 3,3 prosent.

I 2015 var lønnsveksten lavere, på 2,7, men frontfagsforhandlingene traff blink. (ANB)

Artikkeltags