Tunnel under Glomma

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Terje Martinsens ideer i artikkelen i Glåmdalen om at Kongsvinger trenger nye store attraksjoner, inspirerte meg. Jeg har lenge, kanskje altfor lenge, brent inne med fantasier om hvordan Kongsvinger kunne gjøre seg mer interessant, attraktiv og et mål for forbipasserende, og ikke bare en soveby og et sted en passerer på vegen til målet.

Min tanke er at skal en i dag fange interessen til folk utenom distriktet og få de til å reise til et sted som Kongsvinger, må vi tilby attraksjoner utenom det vanlige. Det holder ikke med et passivt museum eller en fantastisk festning alene. Det mangler noe som engasjerer og oppfordrer til og tilbyr aktivitet og en viss spenning til de besøkende.

Terje Martinsens forslag om å bygge en tømmervase ved møllesteinene er spennende i utgangspunktet, men min barnlige nysgjerrighet ønsker mer. På 60-tallet da jeg selv var passert et tosifret antall år var tømmervasene i seg selv en attraksjon for oss unge. Lysten til å bevege seg ut på stokkene som sto til alle kanter var overmåte stor. Men vettet var heldigvis større. En kunstig tømmervase vekker minner og pirrer fantasien til å drømme om at det faktisk kunne vært mulig å virkeliggjøre drømmen om å stå midt i Glomma på en tømmerstokk. Men jeg er redd at Martinsens visjon vil være noe utilgjengelig og forbudt.

Jeg ser for meg å faktisk gi alle muligheten til å oppleve å stå midt i Glomma på en tømmervase. Jeg vil at en dropper  ideen om gangbru mellom sydsiden og nordsiden. Mitt forslag er i stedet å kombinere nytte og en spektakulær attraksjon som ingen andre steder, jeg vet om, har. Jeg foreslår at Kongsvinger i stedet bygger en tunnel under Glomma. Opplevelsen vil være at den bygges over elvebunnen med vinduer og belysning under vann av elvebunnen. For å gjøre  tunnelen under vann synlig kan en del av tunnelen stige opp av vannet. Delen som vil være synlig over vannet bygges i glass slik at folke ser at personer stiger opp av elva. Hvis det kan kombineres med Martinsens tømmervase i Glomma vil det være en ultimat opplevelse. Kanskje også med et ubåtperiskop som stikker ned i vannet i stedet for det vanlige som er opp av vannet.

Det vil være en skikkelig wow-opplevelse for både voksne og barn som ser dette på veg til et annet mål. Det vil forundre meg om ikke dette gir de fleste lyst til å undersøke nærmere. Mange som kjører E16 langs Glomma eller kommer til Kongsvinger med tog vil se det. Jeg er rimelig sikker på at mange av de som har sett dette svært uvanlige, vil spørre nærmere om hva det var de så.

Nedgangen til undervannstunnelen kan med fordel være mellom stasjonsbygningen og Glommengata. Det vil gjøre attraksjonen mest mulig tilgjengelig for utenbygds tilreisende. På nordsiden tenker jeg meg at tunnelen kommer opp i dagen ved skoleplassen eller mølleparken.

For å knytte en slik attraksjon til enda en ser jeg for meg at det bygges en gondolbane fra parken til festningen.

Håper Glåmdalen kan formidle disse ideene. Kan vi få engasjement i byen for noe storslått og unikt vil andre også føle at Kongsvinger er alene om noe unikt, attraktivt og storslått.

Les flere meninger:

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.