Trenger ikke monument

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er flott med kreativitet vedrørende Kongsvinger sentrum. Siste innspill kommer fra  arkitekt Terje Martinsen. Han vil gjøre mer ut av bykjernen ved å etablere en kunstnerisk utført kjempeklase med tømmer, montert i tilknytning til mølleruinene. Sjølsagt respekterer jeg forslaget fra den konsekvent joviale, møtekommende, erfarne arkitekt. Jeg er imidlertid av en helt annen oppfatning!

Området fra stasjonen over den gamle brua,  til torget og Sentrum videregående skole, er blitt utrolig flott opprustet de seinere år. Promenaden mot Tråstad og i den andre retningen forbi Kongssentret, er også imponerende og i flittig bruk. Vi behøver ikke flere «tunge punkter» å hvile øynene på. Festningen er bra nok i seg sjøl og utgjør et høydepunkt i dobbel forstand.

Bruk i så fall ressurser på å redde de siste rester av Mølleruinene før neste storflom. Og bygg eventuelt en kafe der, slik Kjell Fiskerud blant annet så for seg for et kvart århundre siden. Glem mindreverdighetskompleksene i forhold til Hamar, Elverum og Lillehammer. Kongsvinger er fantastisk på mange måter.

Hvorfor ikke legge om til økonomisk nøkternhet og «det grønne skiftet», som nå presser seg fram, og som vi ikke kommer utenom på sikt? På kalde vinterdager kan du stå ved Mølleruinene eller med en liten kikkert på nevnte skole og i pausene glede deg over  å kikke på Norges nasjonalfugl, fossekallen, og en oter eller tre som boltrer seg på motsatt side av Norges elv nummer 1, Glomma. På sikt er jeg overbevist om at det er slike opplevelser utlendinger vil verdsette. Monumenter og døde kolosser ser de nok av nedover i Europa. Kinesiske turister vil bort fra forurensning, munnbind og død natur.

Fossekallen er et indisium på at vannet er reint midt i byen. To milliarder mennesker på kloden har ikke tilgang på reint eller tilstrekkelige mengder drikkevann. De får ikke dekket menneskets aller viktigste behov for å overleve og bygge opp en god helse. I vårt distrikt finnes det ornitologer som med små rimelige grep, kan gjøre tilværelsen lettere for fossekallen, slik at den formerer seg i Kongsvinger, i bykjernen!

Vi kan dessuten ikke forvente at sjenerøse, velvillige firmaer  sprøyter inn hundretusener eller millioner til kunstverk. Bussen mellom Kongsvinger, Gardermoen og Kristiania forsvinner snart. Gjør om bygningsmassen rundt Gågata på stasjonssiden til leiligheter. Forretninger er åpenbart dødfødt der, nå mens vi nærmer oss 2020. De som flytter inn, får «cirka null meter»  i avstand til toget. Da støtter vi samtidig den grønne profilen. Hvorfor være sentimentale? Det «unge» Brusentret ble sanert nylig, uten farlige protester. Vær åpen for forandringer, også på den andre siden av elva.

Minner, monumenter om den svunne fløterepoken finnes på Elverum. All honnør til de gamle fløterne som tjente elendig og risikerte livet i flokene rundt Glommakneet, men..  

Vi går i retning av «den tause våren». Vipe, stær, svaler og fluesnapper er snart over og ut. Har vi et moralsk ansvar, eller skal vi glemme Hans Børlis beskjedne livssyn og bare ture fram med oss velferdskonsumenter i sentrum?

Det er åpenbart ikke bare hestene på Øvrevoll og Bjerke som går med skylapper. Grønn, nøktern handlingskraft er en mangelvare. La oss oppleve mer enn uforpliktende svada på 17. mai og på «myke» seminarer og kurskvelder.

Les flere meninger:

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken