Folk vil ha turløyper rett utenfor stuedøra, og stolpejakta har doblet antall deltakere. Løypesjefen lover mange turer også til sommeren, og hun sørger for et turtilbud utenfor døra di sammen med ivrige dugnadsgjenger.

- Ja, folk vil ha turmuligheter like utenfor døra. I fjor registrerte vi 402.039 besøk på stolpene våre, og året før var besøket 202.222 besøk, sier Lene Margrethe Sætaberget, daglig leder i DNT Finnskogen & Omegn.

Hun lover en ny, flott tursesong og er i gang med programmet. Innbyggere i alle aldre går på tur, og besøkende tar også kontakt.

Selvsagt mener Sætaberget at distriktet vårt har det flotteste turterrenget. Lett tilgjengelig, og det går mange stier rett ut i fra boligfeltene.

6000 dugnadstimer

- Koronaen gjorde at folk deltok på stolpejakten over hele distriktet. Det ga også mer besøk på hyttene våre. Folk vil komme seg ut, og vi har hele tiden sørget for oppgraderinger av hyttene våre. Det er vanvittig mange turmuligheter herover, og mange oppdaget naturen rett utenfor stuedøra si. Det er milevis med stier, og bare vi har ansvaret for 120 mil med sti. I fjor ble det lagt ned 6000 dugnadstimer for at folk skal ha et bra tilbud, sier Lene Margrethe Sætaberget.

I år trykkes det ikke opp noe turprogram, og hun ber turfolk et følge med på hjemmesiden eller sosiale medier. Det blir over 20 turer i Kongsvinger/Eidskog, og også mange fine turer i de tre Solør-kommunene.

- I tillegg finner man mange flotte turer på ut.no eller at man setter opp sine egne turer og har egne aktiviteter, sier Sætaberget.

Stier utenfor stuedøra

Hun forteller at det nyeste nå er et nærstianlegg i Kongsvinger. Det er i Bogeråsen, Holtberget, Langerudberget og Granlivarden. Det er søkt om spillemidler til dette prosjektet, og tilsagnet kommer i mai.

- Vi håper å ha dette klart i løpet av sommeren. Dette gir fine muligheter for turer i nærområdet, som jo er så populært. Det gjør at folk stadig oppdager nye turmuligheter, sier Sætaberget.

Det blir derfor mange stolper på disse nærturstiene, og det er også familievennlige turer. Da er skilting viktig, slik at turfolket vet hva de går til.

- Finnskogleden er populær, men ikke alle er klar over at den kan være krevende. Folk tror den er lettere enn den faktisk er. Leden er en villmarkssti, og jeg vil at folk skal være forberedt til de turene de legger ut på. Samtidig må turgåere huske at den går på begge sider av grensen, sier Sætaberget.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

FAKTA

Denne artikkelen er en del av #treffes!

  • #treffes er en digital uke om mulighetene i regionen vår.
  • Les artikler og se filmer om livet som leves her, folk som har flyttet hjem, møteplasser, spennende jobber og om framtidsutsiktene.

Du finner alle historiene på glomdalen.no/treffes

#treffes er et samarbeid mellom Glåmdalen, kommunene og næringslivet i Kongsvingerregionen.

Mange turer med Jørgen

Hun er selv over middels glad i å gå på tur, og benytter seg av mulighetene så fort det lar seg gjøre. Stillingen som daglig leder gjør at hun tar seg mye av det administrative, men fritiden brukes ute. Sønnen Jørgen var ikke mange månedene da han var med på sin første tur ut, og siden har han hengt i selen mange ganger.

- Da jeg hadde mammaperm, ble det mange turer på oss, sier Sætaberget, som synes hun har drømmejobben med mye frihet til å komme seg ut.

- Det krever mye egenstruktur når jeg arbeider alene. Jeg er opptatt av å skaffe mye midler til nye prosjekter vi kan arbeide med, for folk vil jo ha det vi tilbyr dem. Det siste året tror jeg det har vært en god regning at folk har kunne komme seg ut, det merkes også på sportsbutikkene som selger mye sportsutstyr, sier Sætaberget.

Hun forteller at Sjutorpsrunden er av de mest populære lokalrutene, men den ble ikke brukt i fjor på grunn av grenserestriksjonene. I tillegg er det Dronningens utsikt og Hornkjølberget i Eidskog som er blitt veldig populært. Der går turen opp til et restaurert branntårn, og merkingen av turen vil være ferdig i år.

Oppkjølberget i Kongsvinger trekker også mange turgåere.