Legene Trine Svanevik og Sara Ulimoen hadde orkesterplass til alle de alvorlige konsekvensene overvekt medførte. Pasientene kom til legene først når overvekten allerede hadde tatt overhånd.

– Du ser resultatet når det har gått for langt. Som fastlege ser du hva det gjør med livene til folk. De har det dårlig med seg selv, opplever muskel- og skjelettplager og utvikler diabetes, sier tidligere fastlege Trine Svanevik til Nettavisen.

I juli 2022 var det kun 23 prosent av menn og 42 prosent av kvinner i alderen 40 til 49 år som var regnet som normalvektig av Folkehelseinstituttet.

– Urovekkende

Overvekt øker også risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Når hjertesykdommene oppsto, kom pasientene til Ulimoen da hun jobbet som kardiolog på Bærum eller Ullevål sykehus.

– Det er urovekkende at flertallet av voksne i Norge har blitt overvektige, sier Ulimoen.

– Det er bare å se over Atlanteren for å se hvor det ender hvis vi ikke tar tak, legger hun til.

Legene ble derfor motivert av muligheten til å komme inn før helseproblemene ballet på seg. Klinikken ble opprettet i januar, rundt samme tidspunkt som medisinen Wegovy kom til norske apotekhyller.

– Det er den første medisinen for vektreduksjon som er ordentlig effektiv, uten store bivirkninger, sier Svanevik.

Medisinen ble omtalt som en revolusjon for fedmebehandling. I forskningsstudier har én tredjedel av deltakerne opplevd en vektreduksjon på 20 prosent eller mer. Det er Novo Nordisk som produserer legemiddelet.

– Dette regnes som en revolusjon for fedmebehandling, sa overlege Samira Lekhal ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst til TV 2 før jul.

Legene har merket etterspørselen fra første stund.

– Det er stor interesse. Enten folk som har fastleger som ikke er så vant til eller komfortabel med disse medisinene, eller folk som føler at de trenger tettere oppfølging enn man kan forvente av fastlegen.

Dyr prislapp

Legene innrømmer likevel at for mange vil nok utseendet være en motivasjon.

Den meste vanlige bivirkningen av Wegovy er kvalme, erfarer legene.

– Og det er veldig relatert til at du spiser for mye eller for feit mat. Hvis du er litt streng med deg selv i oppstarten, så vil du få færre bivirkninger enn hvis du liksom kjører på og venter på at medisinen skal «kicke inn», sier Ulimoen.

Andre svært vanlige bivirkninger er hodepine, diaré, forstoppelse, magesmerter og svakhets- eller tretthetsfølelse, skriver Felleskatalogen. Av alvorlige bivirkninger nevnes komplikasjoner av diabetisk øyesykdom og alvorlige allergiske reaksjoner.

Det kan også koste for lommeboken. Dagens Medisin anslår at det vil koste i overkant av 36.000 kroner i året etter at dosen er trappet opp til 2,4 mg per uke.

Medisinen blir ikke gitt på blå resept, og derfor må pasienten selv ta regningen.

– Helseeffektene veier imidlertid ikke opp for prisen når vi vurderer legemidlet etter de prioriteringskriteriene som Stortinget har gitt oss. Vi er åpne for å forhandle om pris dersom firmaet ønsker dette, konkluderte fungerende områdedirektør Einar Andreassen i Legemiddelverket.

Legemiddelverket mener Wegovy hjelper pasienter å gå ned i vekt i opptil to år, men at mange vil gå opp i vekt når de slutter på medisinen.

Nervene skriker

Medisinen etterligner et hormon vi selv produserer i tarmen som frigjøres etter et måltid. Signalene fra hormonet går opp til hjernen hvor reseptorene i sult- og belønningssenteret mates med signalstoffer. Mange av oss vil da føle på at vi er mette.

– Overvektige har ikke like mye effekt av hormonet de selv produserer. Belønningssystemet er ikke fornøyd og noen vil trenge påfyll for at disse sentrene i hjernen blir fornøyde, sier Svanevik.

Legene påpeker at behandlingen av overvektige har inntil nylig lagt mye av ansvaret på den overvektige.

– Det er den overvektige «sin feil» siden han eller hun ikke kan moderere seg sånn som oss andre, men så viser det seg at man har forskjellig sårbarhet for å utvikle overvekt. Det er ikke lett hvis du har det sånn at du hele tiden er sulten, sier Ulimoen.

I dagens samfunn er det nok av fristelser tilgjengelig.

– Det er individuelt hvor sterkt du føler på det suget, sier Ulimoen og understreker at overvekt kan være arvelig.

Må endre kosthold

Men det er ikke hvem som helst som kan få tilgang til slankemedisinen. Man må enten falle innenfor en BMI-verdi på over 27 og ha en følgetilstand, eller ha en BMI-verdi på 30 eller over.

BMI – kort forklart

Kroppsmasseindeks eller BMI regnes fra en persons høyde og vekt. Regnestykket er slik: KMI = vekt(kg) / høyde(m)2

Har man en BMI på 18,5-25 ansees man som normalvektig.

BMIBeskrivelse
Under eller lik 16Undervekt grad 3
Under eller lik 17Undervekt grad 2
Under eller lik 18,5Undervekt grad 1
Mellom 18 til 25 Normal vekt
Over eller lik 25 Overvekt
Over eller lik 30 Fedme
Over eller lik 35 Alvorlig fedme
Over eller lik 40 Svært alvorlig fedme

Legene understreker at dette ikke skal være kosmetisk slanking.

– Dette skal ha en helsegevinst. All legemiddelbehandling har potensial for bivirkninger, sier Ulimoen.

– Hvis du får en bivirkning må vi vite at det var en potensiell helsegevinst for deg, og at det ikke bare var bikinisesongen neste år som var motivasjonen, legger hun til.

Individuelle forskjeller

Før Wegovy gis ut eller skrives ut på resept gjennomfører legene en førstegangskonsultasjon hvor de kartlegger vekthistorikken, eventuelle sykdommer, kosthold og treningsvaner.

BMI er jo også et omdiskutert tall. Vektlegene understreker at BMI sier noe om vekt på et gruppenivå, men at individuelle forskjeller må tas hensyn til. En bodybuilder kan ha lite fett på kroppen og ha en BMI som er høyere enn 25. En tynn og liten dame kan ha mye magefett, men en BMI som ansees som normal.

– Hva kiloene består av er også viktig. Ved hjelp av ulike metoder vet vi om du har behov for å gå ned i vekt eller ei, sier Ulimoen.

Wegovy tas som en sprøyte, og legene hjelper deg med å legge opp løypa med et sunt kosthold og trening.

Normal BMI innen sommeren

Mange av kundene har vært gjennom flere jojo-dietter. Kurene eller diettene fungerer en periode, men flere opplever at diettene er vanskelige å forholde seg til og går fort opp i vekt igjen, forteller legene.

Når legene legger opp et løp for pasientene, er det ingen mat som er forbudt.

– Alt med måte. Det er helt i orden med godteri av og til, sier Svanevik.

Men det kan hende kroppen din reagerer på visse mattyper hvis man bruker Wegovy.

– Det å spise mye fett i et måltid er det nok flere som reagerer på, og mange får mindre lyst på det av den grunn. Mange opplever at de kan drikke mindre alkohol enn de tålte før, legger hun til.

– Nå har dere fått inn en god del folk. Vil flesteparten av de ha normal BMI innen sommeren?

– Ja, det tror jeg mange av de vil være, men det kommer an på grad av overvekt. De fleste ønsker å bruke medisinen, lære seg å spise riktig og så slutte – men for alle er ikke det å slutte på medisinen like realistisk. De som har vært overvektige et helt liv må kanskje ha en vedlikeholdsdose, sier Ulimoen.

– For de som er ute etter å se slankere ut, når kan man merke eller se en effekt?

– Det er alt fra første uke til én måneds tid. Det kommer litt an på hvor høyt du må opp i dose. Noen må justere seg opp et par ganger før de får ordentlig effekt. Men mange gleder seg jo til å se det på vekta, sier Svanevik.

Svanevik er også fysioterapeut. Ett annet mål legene har satt seg er at pasientene skal få tilbake gleden med å bevege seg.

– Det er det mange overvektige som har glemt tror jeg. Det kan være gøy og ikke bare ukomfortabelt å trene, sier Svanevik.

Utfordrende debattklima

Én av tilbakemeldingene legene ofte hører er at mat tar mindre av fokuset i hverdagen. Pasientene oppgir at de ikke lenger tenker på mat hele tiden og at dagen ikke lenger planlegges etter måltidene.

– Det mest interessante for meg er at jeg egentlig ikke har visst at noen har det sånn. Jeg har kanskje selv vært litt moralistisk og tenkt at det bare er å spise mindre da, sier Svanevik.

I de siste årene har det også vært et stort fokus på hvordan personer med overvekt blir møtt av samfunnet og omgivelsene sine. Kroppspositivisme blir diskutert i debatter og tar av på sosiale medier.

De legger ikke skjul på at de har et utfordrende budskap å komme med i dagens samfunn.

– Det er en utfordring å promotere det helsemessige med å gå ned vekt. Vi ønsker ikke å bidra til at alle skal ha samme type kropp. Det er ikke sånn at vi skal hjelpe folk å se fine ut på stranden.

Legene fokuserer på hva overvekt kan bety for helsen og vil forebygge at livsstilssykdommer dukker opp som en følge.

– Å gå rundt med store fettlager på kroppen – før eller senere betaler du for det, sier Ulimoen.