Nå kan legen din reservere seg mot å bli vurdert av deg

På Legelisten.no kan man legge inn anonyme vurderinger av fastleger eller helsepersonell i spesialisthelsetjenesten. På bakgrunn av vurderingene rangeres helsepersonell i forhold til hverandre.

På Legelisten.no kan man legge inn anonyme vurderinger av fastleger eller helsepersonell i spesialisthelsetjenesten. På bakgrunn av vurderingene rangeres helsepersonell i forhold til hverandre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Fastlegene har opplevd det som svært belastende.

DEL

[an.no]

Datatilsynet har fattet vedtak om at helsepersonell skal kunne reservere seg fra å bli vurdert på Legelisten.no. Vedtaket innebærer også at Legelisten.no må slette personopplysninger om brukerne av nettsiden.

Det skriver tilsynet på egne nettsider.

På Legelisten.no kan man legge inn anonyme vurderinger av fastleger eller helsepersonell i spesialisthelsetjenesten. På bakgrunn av vurderingene rangeres helsepersonell i forhold til hverandre.

– Datatilsynet har mottatt mange henvendelser fra helsepersonell som føler at siden ikke balanserer hensynet til ytringsfrihet og hensynet til personvern på en god nok måte. Etter å ha vurdert saken har Datatilsynet kommet fram til at helsepersonell må gis reservasjonsrett for å bedre vareta den enkeltes personvern, heter det i vedtaket som ble fattet denne uken.

Debatten har pågått i flere år om siden fungerer som en elektronisk gapestokk for leger, skriver Dagens Medisin.

For eksempel har det kommet påstander om at en navngitt norsk lege lager «kvakkelyder» mens han setter inn et spekulum (et instrument som brukes til gynekologiske undersøkelser). Og at en annen ikke hjelper narkomane, ifølge medisintidsskriftet.

Den norske legeforening er svært fornøyd med vedtaket:

– Vi er svært fornøyd med denne avgjørelsen. Fastlegene har opplevd det som svært belastende å ha en anonym ratingside som de ikke kan forsvare seg mot. Mange har opplevd det nærmest som mobbing, sier Tom Ole Øren, leder i allmennlegeforeningen til Legeforeningen.no

Det er ikke Legelisten.no. De skriver i en uttalelse på sine nettsider at de er «sterkt uenig i at den ulempen som en liten minoritet leger opplever oppveier den betydelige nytten tjenesten har for flere millioner nordmenn og norsk primærhelsetjeneste.

Legelisten.no understreker videre at Datatilsynet er det eneste tilsynet i hele EU og EØS-området som har kommet til en slik konklusjon».

Datatilsynets vedtak er endelig, men har tre ukers klagefrist. Det betyr at Legelisten.no kan klage på vedtaket. I så fall vil Personvernnemnda ta endelig stilling til saken.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags