Innfør en ny russeordning

SLIPP: Spetakkelet slipper løs igjen. (Bildet er fra 2014.)

SLIPP: Spetakkelet slipper løs igjen. (Bildet er fra 2014.)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I kveld er det igjen starten for den årlige, fargerike og irriterende russefeiringen. Det skal feires at 13 års skolegang går mot slutten. Vi unner ungdommene å glede seg, men stiller igjen spørsmål ved tidspunktet for dette månedslange haraballet. Hvorfor har ennå ikke ansvarlige myndigheter funnet en måte å legge russefeiringen på til etter eksamen og ikke i den viktige tiden før eksamen?

Mange av de unge er disiplinerte og klarer både russefeiring og eksamen, men for noen vil feiringen også i år gå utover prestasjonen når det gjelder som mest, ved eksamensbordet i dagene etter 17. mai. Det er trist når noen faller utenom og/eller må ta opp igjen fag og eksamener på grunn av for mye fyll og fest i forberedelsesfasen. Så til ansvarlige myndigheter: Innfør en ny russeordning, dette har det vært snakket om i så mange år uten at noe har skjedd.

Så langt tordentalen, vi registrerer med glede at russen lokalt har ansvarlige representanter som tar kravet om vakthold på russefestene alvorlig. Særlig ved Bæreia i Kongsvinger har det vært et problem tidligere at mindreårige har menget seg med russen. I år blir det vakthold som skal hindre disse utslagene, så får vi se i kveld, samt natt til 1. og 17. mai, om dette fungerer etter hensikten.

LES OGSÅ: Nå med godt vakthold.

Det er i den sammenhengen viktig at foreldre til unge under 18 år følger med på sine ungdommers planer i denne tiden, for å unngå uheldige episoder.

Vi håper alle som er russ i år også tar ansvar for seg selv og hverandre i denne tiden. Russetiden kan bli et kjært minne å ta med seg for ettertiden, men den kan også by på traumatiske hendelser der man gjør ting man kan komme til å angre på. Eller man kan bli utsatt for vonde ting, som uønsket seksuell oppmerksomhet eller å bli stemt ut av en russebuss.

Så til årets russ: Feir med måte, lag gjerne litt liv i bybildet og husk å bruke hodet til noe mer enn et sted å plassere russelua på. Da kan de kommende ukene bli minnerike å ta med seg videre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.