Gå til sidens hovedinnhold

Julegudstjeneste i skoletida

Artikkelen er over 11 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For tredje året på rad går diskusjonens bølger høyt i Nord-Odal om det skal avholdes skolegudstjeneste i kirken før jul. Engasjementet var stort, frontene skarpe og kreativiteten solid både i fjor og forfjor. Det ble også satt ned et eget utvalg til å vurdere innholdet i en slik skoleavslutning i kirken. Dermed endte det med en form for kompromissløsning der elevene møtte i kirken og selv bidro med sang, musikk og tekstlesning, og under den forutsetning at seansen ikke skulle ha forkynnende innhold.

«Skinngudstjeneste» kalte sogneprest Arne Løfsgård arrangementet i Sand kirke 19. desember i fjor. Han bebudet samtidig at han ville ta opp saken på nytt i et brev til Nord-Odal kommune. Det gjorde han på ettersommeren, og til vår avis sa han da at elevene ikke skal bli skadelidende for voksnes påfunn. Han har også uttalt seg sterkt kritisk til kommunens oppvekstleder Anne Cathrine Holth, som tidligere var rektor ved Sand sentralskole. Nå bebuder han at det er uaktuelt å gå på akkord med gudstjenestens innhold en gang til.

Det må han gjerne mene. Representantskapet i Nord-Odal Arbeiderparti er også i sin fulle rette til å støtte sognepresten, slik det nylig gjorde. «Vi kan ikke bestemme innholdet i gudstjenesten, og jeg ser på kirkebesøket før jul som en kulturtradisjon», sier leder Trond Nesset i Nord-Odal Ap og bebuder at saken skal tas opp politisk både i utvalget for omsorg, oppvekst og kultur, og i kommunestyret.

Både sognepresten og Nord-Odal Ap kan derimot spare seg bryderiet med å forsøke å overstyre opplæringsloven og oppvekstlederen. I stedet kan Løfsgård, hans kolleger, menighetsrådene og Nord-Odal Ap invitere til julegudstjenester for elever og foresatte utenom skoletida så mye de vil, mens styringskåte lokalpolitikere bør takke ja til en ørliten voksenopplæringsseanse om hva som er deres bord og hva som ikke er det. Juleavslutning er en sak mellom skoleledelse, elever og deres foresatte, ikke lokalpolitiske fora.

Dagens norske skole er livssynsnøytral i den forstand at det nå undervises om, ikke i religioner i det nye KRL-faget. Skulle lokalpolitikerne likevel ikke besinne seg og i stedet fatte et politisk vedtak om at skolene i kommunen skal gjennomføre julegudstjeneste i skoletida, skal oppvekstleder Holth og øvrig skoleledelse vite at de har vår fulle støtte i forhold til å nekte å følge opp et slikt vedtak. Og viktigere enn det: De har loven og retten på sin side, for skolen er for alle.