Fremmedfrykt og avisboikott

Sjefredaktør Rolf Nordberg

Sjefredaktør Rolf Nordberg

Artikkelen er over 12 år gammel

Les og kommenter sjefredaktør Rolf Nordbergs leder.

DEL

Våler Arbeiderpartis styre har vedtatt å boikotte Glåmdalen i tre år dersom ikke avisa vil beklage og unnskylde innholdet i en lederartikkel som i sterke ordelag anklaget dette partiet og først og fremst dets ordfører for å spre fremmedfrykt. Våler Ap ville i tillegg godkjenne ordlyden og bestemme hvor i avisa beklagelsen skulle trykkes.

Boikotten er nå et faktum da det er helt umulig for en redaktør og en avis å gi etter for slike former for trusler og la andre redigere avisa – det vil i tilfelle være et brudd på Redaktørplakaten som alle seriøse og uavhengige aviser forplikter seg til å følge. I Redaktørplakaten heter det blant annet: «Redaktøren må aldri la seg påvirke til å hevde meninger som ikke er i samsvar med egen overbevisning.».

Det ville også være brudd på Vær Varsom-plakaten, der det heter i punkt 1.3: «Pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene.»

Vi kan også minne om punkt 2.2: «Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.»

Verre enn som så: Våler Arbeiderpartis boikott innebærer et syn som strider mot Grunnlovens § 100 om ytringsfrihet og er et gufs fra en svunnen tid. Bare i totalitære stater styrer myndighetene mediene i dag, og det myndighetene i slike land oppfatter som overtramp kan fort resultere i reaksjonsformer som fengselsstraff, drap, stenging og nedbrenning av redaksjonslokaler.

Noe slikt er vi selvsagt ikke redd for at Våler Arbeiderparti har tanker om. Deres trussel, ved siden av boikott, er oppsigelser av avisabonnement. Dette siste er en pris vi i Glåmdalen gjerne betaler for å verne om ytringsfriheten, slå ned på fremmedfrykt og fremme toleranse og solidaritet.

Vi kommer fortsatt til å ha et profesjonelt forhold til Våler Arbeiderparti, så får det være opp til partimedlemmene om de vil praktisere boikotten eller ei. Samtidig forventer vi at spesielt ordfører Kjell Konterud og varaordfører Gunn Marit Nilsen er nøye med å skille mellom sine ulike hatter, på samme måte som at kommunens hovedtillitsvalgt Bjørn Riseng ikke blander denne rollen med sitt verv som leder av Våler Arbeiderparti. Dessuten venter vi fortsatt på at Våler Ap skal ta avstand fra rasisme og fremmedfrykt.

Artikkeltags