Festivallys i novembermørket

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Leder I den måneden som av mange blir regnet som den tristeste i året, sørger ildsjeler for kulturelt lys i mørket både i Grue og Eidskog. Her tenker vi både på litteraturfestivalen i Grue og på kulturuka i Eidskog. Den ene av festivalene er ny i sitt slag, mens den andre har vært en kjærkommen gjenganger i mange år. Denne helgen er det nye muligheter til å ta del i noen av enkeltarrangementene i både Eidskog og Grue. I Våler følges det opp med Vålerutstillingen som arrangeres for 21. gang og der det var kamp om utstillingsplassen.

Felles for både litteraturfestivalen, kulturuka og Vålerutstillingen er at de ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten frivillige krefter som tar i et tak eller flere for sitt lokalsamfunn, selv om kommunen står som formell arrangør i Eidskog. Arrangementene kobler også lokalfokus med et bredere perspektiv. I Grue blir det for eksempel framvisningen av Bjørnson-forestillingen «Løft ditt hode» av Teater Innlandet, mens Joachim Calmeyer leser Bjørnson-tekster i biblioteket. Dermed blir ikke Kongsvinger Amatørteater med sin «En Fallit» de eneste her i regionen som markerer Bjørnson-jubileet. Selv om litteraturfestivalen i Grue vet å anerkjenne sine «egne», som Åsta Holth og Adelheid Gulbrandsen, er det også viktig å ikke bli for lokalt navlebeskuende, men også løfte blikket utover, ikke minst for å få publikum interessert. Et glimrende eksempel på det er Elvis-konserten på Skotterud torsdag der Nilsen-familien med Monika og Hanne i spissen visket ut skillet mellom profesjonell- og amatørprestasjon for 160 besøkende i rådhusets festsal.

Det er viktig å tilrettelegge for at «uker» som i Eidskog og Grue kan blomstre videre, og det er oppløftende å registrere at festivalsjefen i Grue, Helene Evenstad, varsler at arrangørene allerede er i gang med å tenke på neste års festival. Målet er et festivalen etter hvert kan få nasjonal oppmerksomhet. Vi konkluderer med at kulturen ikke bare er limet som binder oss sammen, men nødvendige lysglimt i novembermørket.

Det er viktig å tilrettelegge for at «uker» som i Eidskog og Grue kan blomstre videre.

Artikkeltags