Gå til sidens hovedinnhold

Jakten på sannheten

Artikkelen er over 4 år gammel

Tilgangen på nyheter har aldri vært større. Det har heller aldri vært lettere å spre falske eller feilaktige budskap.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

USAs president Donald Trump har gjort begrepet «fake news» til allemannseie. Betydningen er egentlig bevisst spredning av feilinformasjon, i den hensikt å påvirke opinionen i en retning en selv har nytte av.

Trump har utvidet begrepet til å omfatte det meste av nyheter han ikke er enig i, og har gått til frontalangrep på mediegiganter som The New York Times og CNN. Mens Trump skriver «fake news» – falske nyheter – på sin twitterkonto nærmest daglig, svarer The New York Times med slagordet: «Truth – it’s more important now than ever».

Og de treffer iallfall deler av den amerikanske befolkningen. The New York Times fikk 275.000 nye digitale abonnenter i månedene rundt Trumps valgseier.

Også vi i Glåmdalen har lagt hodet på blokka. Vi har ingen Trump å henge slagordet vårt – «Når sant skal sies» – på. Men selv i vår fredelige, lille del av verden ser vi at sannheten blir utfordret stadig oftere.

Nå er ikke sannhet nødvendigvis en objektiv størrelse, men det er mulig å kvalitetssikre at det du formidler er korrekt og kan etterprøves. I Glåmdalen legger vi vår ære i det.

Et mediehus’ vurderingsevne utgjøres av summen av de menneskene som jobber der, og vi har både utdanning, erfaring og regelverk som skal bidra til at det vi publiserer er så sant som mulig.

Derfor publiserer vi ikke uverifiserte rykter – selv om vi vet at leserne våre hungrer etter mer informasjon.

Det finnes etter hvert mange eksempler på at folk har endret på titler og budskap i saker de har hentet fra aviser, og deretter spredt saken i sitt nettverk. Da skaper du ikke bare en falsk nyhet, du herjer med en journalists åndsverk. Det er ulovlig.

Andre publiserer navn og detaljert informasjon om mennesker som er innblandet i alvorlige hendelser. Det kan være svært ødeleggende både for de involverte og deres pårørende.

Også rykter om hendelsesforløp, skadeomfang og potensielle kriminelle handlinger farer rundt på Facebook og andre sosiale medier i et tempo det knapt er mulig å fatte.

Vi skal skrive om mange av disse hendelsene i Glåmdalen også. Men ikke før vi har faktabasert informasjon fra politiet eller andre kilder å bringe. Ryktespredning er ikke vårt bord.

I en tid der halvsannheter og usannheter har potensial til nærmest endeløs spredning, er det viktigere enn noen gang at mediene hegner om sine kjerneverdier.

Av disse er troverdighet den kanskje aller viktigste. Uten lesernes tillit er vi sjanseløse.

 

Kommentarer til denne saken