Var flyktning, nå tar han fagbrev som helsefagarbeider

LÆRLINGEKONTRAKT: Samuel Muhire (28) utdanner seg til helsefag-arbeider, og er strålende fornøyd med å få praksisplass ved Langelandhjemmet. Camilla Moen i HR-avdelingen i Kongsvinger kommune varsler at de vil utvide antall lærlinger kraftig i årene som kommer.

LÆRLINGEKONTRAKT: Samuel Muhire (28) utdanner seg til helsefag-arbeider, og er strålende fornøyd med å få praksisplass ved Langelandhjemmet. Camilla Moen i HR-avdelingen i Kongsvinger kommune varsler at de vil utvide antall lærlinger kraftig i årene som kommer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: Han har tilbrakt 20 år av livet sitt som flyktning. Nå skaffer Samuel Muhire (28) seg selv og familien en framtid som lærling i helsearbeiderfaget.

DEL

– Jeg sender en stor del av pengene jeg tjener til kona mi, som ligger på sykehus og er avhengig av medisinsk behandling i Rwanda. Håpet er at vi skal greie å få henne hit etter hvert. Imens skal jeg gjøre ferdig fagutdanningen, og jeg gleder meg til å bidra enda mer i mitt nye hjemland, sier 28-åringen.

Etter å ha unnagjort den teoretiske utdanningen på Sentrum videregående skole, fikk han først læreplass på en institusjon i Bærum. Men reisen fra hjemmet hos foreldrene i Kongsvinger ble en utfordring, og i samarbeid med kommunen fikk han ny læreplass ved Langelandhjemmet.

Får god veiledning

– Jeg er svært takknemlig. Å jobbe innen helsefag passer min interesse og kompetanse, og det er dessuten en flott mulighet til å lære språket gjennom å prate med folk – både kolleger og pasienter.

– Spør du ofte om råd og veiledning?

– Naturligvis, og jeg har heldigvis mange hjelpsomme og positive kolleger – med mye erfaring. Virkeligheten er ofte litt mer komplisert enn det vi lærer under den teoretiske utdanningen.

– Hvilke arbeidsoppgaver har dere?

– Det er mange oppgaver å sette seg inn i. Vi bistår under måltider, hjelper til med morgenstell og ved personlig hygiene. Vår oppgave er å skape både trygghet og trivsel i hverdagen for de som bor på institusjon.

– Er tilværelsen som lærling noe du vil anbefale ungdom som funderer på yrkesvalg?

– Så absolutt! Overgangen fra utdanning til arbeidsliv blir mye lettere når vi får systematisk veiledning, og gradvis får vanskeligere oppgaver.

Som lærling har han halv fagarbeiderlønn. Det betyr 166.000 kroner i året, pluss variable tillegg.

Ved Langelandhjemmet er det to andre lærlinger innenfor helsefag.

Bakgrunn

  • I dag har Kongsvinger kommune 23 lærlinger samt 1 lærekandidat (tilrettelagt)
  • 11 av lærlingene arbeider innenfor helse- og omsorg, mens 10 tar fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. I tillegg er har KK Eiendom én lærling.
  • Antall lærlinger i Kongsvinger kommune har økt fra 7 i 2010 til 24 i 2017.
  • I 2020 skal kommunen etter planen ha 36 lærlinger.

Vil utdanne seg videre

– Tanken er å utdanne meg videre til å bli sykepleier etter at jeg har fått fagbrevet innen helsefag, men akkurat nå er jeg mest fokusert på å gjøre en god nok jobb der jeg er.

Egentlig er han fra Kongo, men familien flyktet fra den krigsrammede nasjonen til nabolandet Rwanda da han var liten. Etter nesten 20 år i flyktningeleir, fikk de opphold i Norge i 2011.

– Denne utdannelsen regner jeg med å få bruk for også på hjemmebane. Jeg bor hos mine foreldre, og min far begynner å bli gammel – og vil trenge min hjelp. Mye av kunnskapen jeg får som helsefagarbeider kan komme til nytte hjemme også.

Skal øke antall lærlinger

Camilla Moen er ansvarlig for lærlinger innenfor helsefag i Kongsvinger kommune, og hun bebuder en merkbar økning av antall kommunale lærlinger i årene som kommer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LÆRLINGESATSING: Her er noen av dem som har læreplass i Kongsvinger kommune i dag. bak fra venstre: Vilde Østvik, Marthe Berg, Ida Andreassen, Malin Melgård, Kim Kvisla, Anna Jonsrud, Madeleine Nilsen og Abdulrafe Molhem. Fremste/nederste rekke fra venstre: Ine Lund, Silje Digerud, Malin Halvorsen, Oda Finbråten, Siv Carina Skavåsen og Samuel Muhire.

LÆRLINGESATSING: Her er noen av dem som har læreplass i Kongsvinger kommune i dag. bak fra venstre: Vilde Østvik, Marthe Berg, Ida Andreassen, Malin Melgård, Kim Kvisla, Anna Jonsrud, Madeleine Nilsen og Abdulrafe Molhem. Fremste/nederste rekke fra venstre: Ine Lund, Silje Digerud, Malin Halvorsen, Oda Finbråten, Siv Carina Skavåsen og Samuel Muhire. Foto:

Kommunepolitikerne har vedtatt at Kongsvinger skal ha to lærlinger per 1000 innbyggere. Det betyr at innen 2020 skal antall lærlinger økes fra 23 til 36.

– Det skal vi klare, og for å tilfredsstille behovet for faglært arbeidskraft i framtida er en slik opptrapping nødvendig. Nå håper vi at stadig flere velger denne veien ut i arbeidslivet, og velger praktiske fag. De får lønn i praksistida, og får dessuten oppfølging med tett veiledning av erfarne ansatte. Absolutt en god måte å begynne yrkeskarrieren på, understreker Moen.

Kommunen gjør også grep for å gi flere av de ansatte veiledningskompetanse, slik at lærlingene kan bli tatt imot og lært opp på en fornuftig måte.

– Hvilke fagområder vil bli satset særlig på?

– Nettopp helsefag er et område vi vet det blir økende etterspørsel etter fagutdannede i framtida, så mange av de nye læreplassene kommer nok der. Antall eldre øker voldsomt i årene som kommer, og det er særdeles viktig at vi forbereder oss godt – og sørger for at tilstrekkelig mange fagfolk er på plass.

Hun mener at fagbrev i helsefag kan være en stor fordel også for unge som ønsker å bygge på med en tilleggsutdanning.

– For eksempel merker vi at det klar forskjell på sykepleiere med et fagbrev i bånn kontra nye sykepleiere uten. Ingen tvil om at det er en fordel med elementær fagutdanning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken