Bonde-forhandlinger fortsetter: – En kritisk fase

Oslo  20150515.

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag på på vei fra jordbruksforhandlingene i Landbruksdepartementet fredag formiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20150515. Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag på på vei fra jordbruksforhandlingene i Landbruksdepartementet fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB-Lars Heltne): Bondeorganisasjonene og staten er foreløpig ikke enige i jordbruksforhandlingene, men Bondelaget sier de skal svare på statens tilbud innen fredagens frist.

DEL

– Vi er i en forhandlingssituasjon og har nå en jobb i gjøre i vår egen delegasjon. Tiden vil vise om vi kommer fram til en enighet i dag, sa leder for Bondelaget, Lars Petter Bartnes, på vei ut fra møtet med staten i 11.30-tiden fredag.

Bondelagets kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen sa litt seinere at de skal gi beskjed til staten om hvor de står i saken i løpet av fredag.

Nytt møte

Partene skal møtes igjen i løpet av ettermiddagen, etter det NTB får opplyst.

– Ble det fremmet noen motkrav på møtet?

– I en forhandlingssituasjon blir det ofte lagt fram forslag til løsninger. Det er der vi står nå. Forhandlingene pågår fremdeles, og vi forholder oss til tidsfristen, sier Boeck Jacobsen.

Leder Bartnes mener forhandlingene er i en kritisk fase.

– Det er tøffe tak, men det er vel slik det skal være mot slutten av disse forhandlingene, sier Bartnes.

Bondeorganisasjonene og staten fortsetter dermed forhandlingene på grunnlag av statens tilbud på 295 millioner kroner. Bøndenes krav var på 950 millioner.

Partene har dagen i dag på å bli enige i årets jordbruksoppgjør. Hvis det ikke blir enighet, går oppgjøret til Stortinget.

Vil forhandle videre

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag var klar for forhandlinger etter dagens møte.

– Vi er kampvillige. Det er ingen som gir seg før målstreken er der, sier hun.

Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Bondelaget sier til NTB at de ønsker å forhandle videre på grunnlag av det reviderte tilbudet, og at de ikke ser det som noen sluttløsning.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell sier imidlertid til Nationen at det reviderte tilbudet er ment som et grunnlag for en sluttløsning, ikke som et utgangspunkt for videre forhandlinger.

Krever inntektsøkning

Jordbrukets forhandlingsutvalg ble torsdag kveld forelagt et revidert tilbud som var 205 millioner høyere enn det første tilbudet. Rammen på det siste tilbudet fra staten utgjør en gjennomsnittlig inntektsøkning på 10.400 kroner, ifølge Bondelaget. Landbruket krevde opprinnelig en økning på 24.200 kroner per årsverk.

– Staten så vel selv at avstanden var for stor og kom med et revidert tilbud. For å gi alle bruk i Norge mulighet til å satse, både de mindre, mellomstore og store, er det viktig at inntektsavstanden blir redusert, sier Jakobsen. (©NTB)

Artikkeltags