Sein sommer uten høye temperaturer har forsinket arbeidet til lokale kornbønder. Regnværet tidlig i september hjalp heller ikke på årets innhøsting.

Bonde Lars Kristian Vasaasen ved Njusttjernet har så vidt kommet i gang med treskingen av 700 dekar. Kjølige og fuktige netter fører til at kornet først tørker langt utpå dagen, og Vasaasen er forberedt på høstonn et stykke ut i oktober.

– Dagene blir kortere og kortere. Jeg ser ikke bort ifra at det blir tresking i snøvær, ler bonden, som opplevde det samme i 1996.

Da var treskeren dekket av et hvitt teppe mens han tok inn det siste kornet.

Ikke modent

Til tross for en forsinkelse på minst to eller tre uker, tror ikke Vasaasen det dreier seg om noen alvorlig situasjon.

– Det er sent i år, men jeg har ikke møtt noen bønder som opplever krisestemning ennå. Vi er selvsagt avhengig av finvær nå. Det kan fort begynne å gro i kornet som har lagt seg, sier han.

– Enkelte år har jeg vært ferdigtresket til 10. september. Nå er ikke alt kornet modent engang.

Mathveten som var moden for tre uker siden har han lite håp for. Det blir fôr.

Men Vasaasen har fortsatt håp om å få matkvalitet på hveten som ikke er moden ennå. Med god tørking er det mulig å oppnå dette.

– Man må være optimist til det motsatte er bevist, slår bonden ved Njusttjernet fast.

 

Lite matkvalitet

Vasaasen har egen korntørke på gården, mens mange lokale bønder må regne med ekstrautgifter til tørking av korn på siloen.

Siloleder Trond Kværner ved Odal Kornsilo bekrefter at kornet som kommer inn er vått.

– Ja, vi har mye å tørke på nå. Det er noe råere enn det har vært de siste åra, sier han.

Avlingene som kommer inn er bra, men kun en liten andel oppnår matkvalitet.

– I fjor ble det godt med matkvalitet, men i år blir det forholdsvis lite, sier Kværner, som forteller at det hittil har kommet inn mindre korn i mottaket i forhold til på samme tid i fjor.

– Det er mye korn som står igjen, men den totale mengden vil nok bli omtrent lik som tidligere år. Jeg tror vi skal klare å få unna alt, og unngå at det blir fullt, sier silolederen.  

Odal Kornsilo mottar rundt 24.000 tonn korn hvert år.