Gå til sidens hovedinnhold

Hun har fått Fritt Ords pris og løftet mullah Krekar – nå prises hun lokalt

Artikkelen er over 3 år gammel

KONGSVINGER: Shabana Rehman Gaarder er en sterk og tydelig stemme i det norske ordskiftet. Nå får hun Kvinnemuseets hederspris.

– Shabana Rehman Gaarder har virkelig stått i stormen i norsk offentlighet i årevis. Hun er en sterk stemme ikke bare for minoritetsgrupper, men i kampen for likestilling, frihet og ikkevold på alle plan. Og hun tar i bruk mange arenaer. Hun er en meget verdig mottaker av Kvinnemuseets hederspris, sier avdelingsdirektør for Anno museum Kongsvinger, Mona Pedersen.

Kvinnen som rystet store deler av det muslimske miljøet ved å løfte mulla Krekar, har tidligere vært gjest på Kvinnemuseet. Hun var hovedtaler på 8. mars-arrangementet på Kvinnemuseet i 2002, og sparte ikke på «kruttet» med sin humor full av snert; som at menn tror klitoris er en øy i Hellas, og fortsatte:

– Hvis noen av gutta i salen lurer på hvordan det kjennes ut å få brystet flatklemt i en mammografiundersøkelse, så putt pikken inn i et leksikon og la dama sette seg langsomt oppå!

– Shabana Rehman Gaarder har gjort seg bemerket på så mange arenaer. Som standupkomiker, dramatiker og spaltist. Hun markerte seg i ung alder som en sterk stemme i samfunnsdebatten. Shabana har gjennom hele sitt virke engasjert seg i kampen for likestilling, frihet og ikkevold. Hun er en kompromissløs forkjemper for ytringsfriheten. Som en viktig stemme i norsk offentlighet i flere tiår, er det en glede for oss å gi henne prisen, og hun kommer til Kvinnemuseet søndag 3. juni for å motta den, og for å holde foredraget "offentlighetens pris". Både hun og vi gleder oss, sier Pedersen.

Shabana Rehman Gaarder leder nå stiftelsen «Født fri» som blant annet bekjemper æres- og skamkultur, negativ sosial kontroll, og tvangsekteskap.

Hun har også fått Fritt ords pris, og hun ble av Dagbladet nylig kåret til en av Norges 12 beste kvinnelige talere.

Shabana Rehman mottar Kvinnemuseets hederspris 2018 søndag 3. juni.

Arrangementet er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.
Kvinnemuseets hederspris ble utdelt for første gang i 2017, da var det Torild Skard som ble hedret.

Her kan du lese Shabanas friske tale på kvinnedagen for 16 år siden


 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.