Vil fjerne moms på mens

BILLIGERE: Får Marthe Hammer (SV) det som hu vil, blir dette billigere.

BILLIGERE: Får Marthe Hammer (SV) det som hu vil, blir dette billigere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av livet bruker en kvinne omtrent 30.000 kroner på bind og tamponger, 6000 av dem i moms. Marthe Hammer i SV ønsker å utrede en fjerning av momsen, da mensen kun rammer kvinner.

DEL

– Det kan kanskje høres latterlig ut, men internasjonalt har kvinnebevegelser, seksualorganisasjoner og ulike partier klart å få dette vedtaket fjernet, og da tenker jeg det er riktig å se på det her i Norge også, sier SVs kvinnepolitiske leder, Marthe Hammer til NRK.no.

Hun snakker om å få fjernet merverdiavgiften på tamponger og bind. Forslaget vil gjøre bind og tamponger 20 prosent billigere.

Marthe Hammer

I USA har den såkalte «luksusskatten» vakt oppstandelse, da enkelte amerikanske stater har brukt samme momssats på bind og tamponger, som på luksusvarer.

Flere delstater i USA har nå kuttet i momsen, og det samme har skjedd i Frankrike og Canada. Nå diskuteres momsreglene i Danmark og Storbritannia, og SV ønsker å få en debatt om dette også i Norge.

– Mensen rammer bare det ene kjønnet, og da bør utgiftene holdes nede, mener Hammer.

30.000 kroner i løpet av et kvinneliv

Bladet KK har regnet ut at kvinner bruker rundt 30.000 kroner på sanitærprodukter gjennom livet. Momsen utgjør 6000 kroner.

Stine Alsvik i Trøndelag Sosialistiske Ungdom synes det er dyrt å ha mensen.

– Jeg skjønte ikke hvor dyrt det var før jeg flyttet ut som 18-åring, og levde på studielån, sier Alsvik til rikskringkastingen.

Leder for SU i Trøndelag, Ingrid Marie Isachsen, er enig.

– Det er litt urettferdig at vi som er jenter, som har mensen en gang i måneden, må betale ekstra for det, mens gutter slipper, sier hun.

– Menn bruker jo penger på barberutstyr

Kari Kjønaas Kjos i helsekomiteen på Stortinget for FRP, mener det blir komplisert å gi bind og tamponger momsfritak.

– Menn bruker jo mye penger på barberutstyr, mens kvinner bruker på bind og tamponger. Så de har på en måte hver sin utgift, og da er spørsmålet hvorfor vi skal fjerne den ene?

Isachsen i Trøndelag Sosialistiske Ungdom er usikker på om avgiften bør fjernes.

– Fordelen er at det kan bli billigere, mens ulempen er at butikkene, grossistene eller produsentene kan skru opp prisen fordi de vet at folk må ha det.

– Så lenge vi får den garantien om at det skal bli billigere, så er jeg veldig for det, sier partikollega Alsvik.

Artikkeltags