Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Nå begynner konsekvensene av vedvarende skyhøye strømpriser og galopperende matvarepriser virkelig å gjøre seg gjeldende for folk flest. Åtte av ti svarer i en spørreundersøkelse Respons Analyse har utført for VG at de har gjort tiltak for å kutte kostnader. Det kan handle om alt fra å kutte temperaturen hjemme med et par grader, til å plukke billigmerker i dagligvarebutikken eller droppe det lille ekstra i hverdagen, som restaurantbesøk og andre fornøyelser.
Undersøkelsen er interessant, fordi den dokumenterer at de færreste av oss kan forholde oss til det som nå skjer uten å stramme inn livreima et hakk eller to. Ikke sikkert en del av oss har så vondt av litt mer prisbevissthet heller. Men når 35 prosent av de spurte – én av tre – svarer at de har kuttet ned på uteliv og fornøyelser, bærer for eksempel det bud om at det kan bli bakrus for en del i utelivsbransjen når julesesongen er over.
Det er folk i aldersgruppen 30 til 44 år som i størst grad ser etter områder å spare penger på. De over 60 år er minst opptatt av å kutte kostnader.
«Det henger sammen med at andel gjeld er størst i den første gruppen», forklarer analytiker Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse til VG.
Nesten én av ti i undersøkelsen har fått økonomisk hjelp fra venner eller familie. 7 prosent har tatt opp forbrukslån får å håndtere økte utgifter. En av fire har redusert sparingen. 19 prosent sier de ikke har gjort noen grep for å redusere pengebruken.
Det aller mest populære sparetiltaket, er å redusere strømforbruket. Ikke enkelt når gradestokken kryper stadig nærmere -20, men hele 67 prosent av de 1001 spurte i undersøkelsen til Respons Analyse og VG sier at de bruker mindre strøm.
Norges Bank setter opp renta for å kjøle ned økonomien og stagge prisveksten. Sånn sett er det både naturlig og ønskelig at vi ser en effekt i form av redusert forbruk. Det gir håp om at rentetoppen snart er nådd. For mange av dem som nå sliter, er det kanskje det aller viktigste.