Med øye for detaljer

I Aamodtgården: Elena Abessinova med et av sine fargerike motiver, dette er inspirert av Østens kultur.

I Aamodtgården: Elena Abessinova med et av sine fargerike motiver, dette er inspirert av Østens kultur. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: Hun ser byen vår med nye øyne, og med en detaljrikdom som man knapt trodde var mulig.

DEL

Elena Abessinova er kunstneren som overrasket mange med sitt flott Kongsvinger-motiv og kom på tv med bildet sitt da Sommertoget var på besøk.

Hjerte for Kongsvinger

Nå stiller hun ut i Aamodtgården, i regi av kunstforeningen. Her finner vi en hel Kongsvinger-serie, med lekne og glade motiver der hun tar hele byen inn i sitt univers.

Her er også detaljbilder der vi kjenner igjen stemningen på steder som Fru Balchens, i Hultgrengården og på festningen.

Elena har bodd i Norge i ni år, men det var først da hun kom til Kongsvinger for to år siden hun virkelig følte seg hjemme i her:

– Ja, her trives jeg så godt, og har fått gode muligheter til å utøve kunsten min. Samarbeidet både med kultursjef Stig Fonås, kunstforeningen og gallerier er så profesjonelt, sier Elena, som hadde sin første separatutstilling i Sveits i 1997, og dermed har en lang fartstid som anerkjent kunstner. Hun er opprinnelig fra Kiev i Ukraina.

Den «norske» interessen har hun fått via å lese norsk historie. Trolig er det få i Kongsvinger som har så store historiekunnskaper om landet og ikke minst byen vår, som hun.

– Det er så spennende! Det gir meg stor inspirasjon til å lage bildene. De blir som historiefortellinger, sier hun, og bildene tar oss med helt tilbake til vikingene ved Vingersjøen via hele kongerekka som har besøkt festningen gjennom årene.

– I Ukraina har vi jo aldri hatt kongedømme. Historien rundt kongene i Norge, fasinerer meg veldig, sier hun, og ramser opp navnene på kongene hun har tegnet i svart/hvitt på veggen.

St. Olav har en egen plass i hennes kunstverk, og biografien om Erik Werenskiold har inspirert henne.

Detaljrikdom

De detaljrike bildene er nitid arbeid, ofte fotograferer hun først, så tegner hun eller bruker blekk, lager skisser og legger til farger. Bildet av kafeen fru Balchen har hun brukt 14 dager på.

Fru Balchens - detaljrikt gjengitt av Elena Abessinova.

Fru Balchens - detaljrikt gjengitt av Elena Abessinova.

Et annet lokalt motiv hun falt spesielt for, er «villnisset» med ledninger og gamle lyktestolper ved Herdahlparken:

– Jeg håper de ikke bytter dem ut med noe moderne. Det var noe av det første jeg så og malte da jeg kom hit til Kngsvinger, sier hun.

– Nye impulser

Elenas kunst er internasjonal, med røtter både i hjemlandet, i orientalsk kultur og altså mye norsk. Alt er representert på utstillingen.

– Det er sunt og spennende med impulser utenfra, og Elenas blikk på Kongsvinger er verdifullt for oss. Vi får både ny kunnskap og flotte kunstopplevelser, sier Elisabeth Haug i Kongsvinger kunstforening.

Det innerste rommet i lokalene er viet bilder med orientalske motiver, og i inngangspartiet er det store bilder med abstrakte motiver i neonfarger. En «sukkertøypose» for øyet.

Utstillingen åpner nå lørdag, og Ukrainas ambassadør i Norge står for åpningen, sammen med kultursjef Stig Fonås.

Aamodtgården

  • Kunstutstilling med Elena Abessinovas bilder
  • Åpning lørdag 12.00
  • Åpen lørdager og søndager denne og de neste to helgene, t.o.m. 25. februar, 12.00-16.00.

Artikkeltags