– Dette blir knakandes bra. Skarnes er innfallsporten til Hedmark, og mange vil legge merke til disse rundkjøringene - det blir et landemerke. Dessuten vil folk få et veldig godt førsteinntrykk av bygda vår, sier ordfører Knut Hvithammer, som sto blant publikum da vinnerutkastet ble presentert tirsdag.

40 erfarne kunsthåndverkere ønsket å utsmykke de to rundkjøringene langs E16 gjennom Skarnes. I mai ble fire forslag valgt ut, og nå har juryen tatt en endelig beslutning.

Det ble til slutt Lars Skjelbreia og Aleksander Stav fra Trondheim som trakk det lengste strået. Sammen har de laget forslaget «Landet som ikke er» – tittelen er den samme som på Kåre Tveters favorittdikt.

Scener fra naturen

Det er slett ikke tilfeldig at prosjektet allerede i tittelen har paralleller til «lysets maler» fra Sør-Odal. Linken til Tveter går som en rød tråd gjennom forslaget.

Kort fortalt består utsmykningen av to forskjellige scener fra naturen. I rundkjøringen nærmeste bussterminalen står tre fjellrever omgitt av større steiner og skuer mot den andre rundkjøringen.

I rundkjøringen i enden av bilbrua står en sju meter høy søyle. Rundt denne flyr en rekke fjellryper oppover i en spiral.

Vidar Holstad, mannen som satte igang prosjektet med kunst i rundkjøringene, er svært fornøyd med vinnerutkastet.

– Jeg liker det veldig godt. Det vil sikkert bli debatt rundt dette; folk vil nok spørre seg hva arktiske rever og ryper gjør her. Men referansen til Kåre Tveter er viktig, sier han.

Kunstner Aleksander Stav utdyper:

– Vi kom inn i Rådhuset og fikk se Kåre Tveters maleri fra Svalbard. Da begynte vi å snakke om et arktisk tema. Det handler om å ta med seg noe tilbake fra et annet sted, forklarer han.

 

Tveter-lys

For å understreke linken til Tveter ytterligere, vil skulpturene bli lyssatt i svake pasteller i rosa og blått – inspirert av lyset på Svalbard.

Skulpturene skal lages i hvitlakkert epoxy og glassfiber. Steinene rundt revene skal hentes fra lokalmiljøet.

– Verkene har klare, sterke silhuetter som formidler energi og tilstedeværelse, beskriver juryleder og kunstkonsulent Reidun Bull-Hansen, som vurderer prosjektet som fullt ut realiserbart innenfor den økonomiske rammen på 1,5 millioner kroner.

Vedtak om å sette av penger til kunst i rundkjøringene ble gjort under budsjettbehandlingen i fjor høst. Varaordfører Heidi Hitland, som også har sittet i juryen, mener skulpturene vil ha stor betydning for bygda.

– Dette er milepæl for oss. Tettstedsutvikling er viktig for hele kommunen, ikke bare for Skarnes. Folk skal ha lyst til å tilbringe tid her. Derfor er kunst og kultur viktig, sier hun.

 

– Kan bli elsket

Forvandlingen av de to rundkjøringene vil skje i løpet av noen høstdager i 2018.

Juryen har få innvendinger til forslaget, men har et ønske om å gjøre rørdimensjonene på rypemotivet noe mindre. Vegvesenet er på sin side fornøyd ut ifra trafikale hensyn, men påpeker at de nederste rypene må monteres høyt nok for å unngå at noen får lyst til å klatre i konstruksjonen.

Kunstnerne selv gleder seg stort til å bringe naturen til folket, og gleder seg spesielt mye til å vise resultatet til barna i Sør-Odal.

– Det kommer sikkert til å bli masse kritikk fra innbyggerne, men slike diskusjoner vil også føre til samhold, påpeker Lars Skjelbreia og Aleksander Stav, og får støtte av ordføreren:

– Kunst vil alltid bli omdiskutert. Men jeg tror at dette kan bli elsket – selv om det er et uttrykk vi odølinger sjelden bruker, smiler Hvithammer.

– Dessuten blir det lett å forklare veien nå. «Kjør rett fram, og sving til venstre ved revene».

Slik blir rundkjøringene fra ulike vinkler:

Video: Martha-Lill Nordby Hansen