Reagerer med sinne: – Har tatt kunstpenger fra skolebarna og gitt til bilistene

KUNSTVERKET: Det trengs mer kommunale midler til kunstverkene i rundkjøringene langs E16 på Skarnes. Slik blir rundkjøringen ved Sykehusvegen og bussterminalen.

KUNSTVERKET: Det trengs mer kommunale midler til kunstverkene i rundkjøringene langs E16 på Skarnes. Slik blir rundkjøringen ved Sykehusvegen og bussterminalen. Foto:

SØR-ODAL: Bygdelista og SV reagerer sterkt på at kunstpotten til Glommasvingen skole er kuttet med 400.000 kroner. Pengene skal i stedet brukes til utsmykking av rundkjøringene på E16.

DEL

– Her har noen i det skjulte i lang tid planlagt å ta fra skolebarna og gi til bilistene, mener kommunestyrerepresentantene Sigrun Kristoffersen (SV) og Gunn-Anita Fjukmoen.

Fjukmoen er uavhengig representant, men styreleder i Sør-Odal Bygdeliste og partiets varaordførerkandidat under kommunevalget til neste år.

SV-politikeren og Bygdelistas representanter reagerer kraftig på at det likevel ikke skal brukes 7,3 millioner kommunale kroner til kunst ved den nye storskolen. Summen ble vedtatt i kommunestyret i september.

– Høyst kritikkverdig

Bevilgningen har vært omstridt, men er i tråd med et gammelt kommunestyrevedtak fra 1994. I retningslinjene heter det at to prosent av byggekostnadene skal øremerkes utsmykking av nye kommunale bygg.

– I forrige uke ble kommunestyret ganske tilfeldig informert om at finansieringsplanen for kunst i rundkjøringene sprakk for ei tid tilbake på grunn av økte kostnader og manglende statsstøtte, skriver Sigrun Kristoffersen og Gunn-Anita Fjukmoen i en e-post til Glåmdalen. 

– Varaordfører Heidi Hitland (Sp) kunne fortelle at hun og daværende rådmann «fant ut» at manglende finansiering på 400.000 kroner kunne overføres fra Glommasvingen, slik at rundkjøringsprosjektet skulle slippe å be om ekstrabevilling.

– Denne høyst kritikkverdige framgangsmåten ble det torsdag kveld orientert om fordi noen i kommunestyresalen hadde stilt spørsmål ved en kort kommentar i et vedlegg til en rutinemessig regnskapsrapport.

«Triksing med penger»

Under møtet stemte sju representanter fra SV, Bygdelista og uavhengige mot at det skulle tas 400.000 kroner fra skolens kunstprosjekt og øke finansieringen av kunsten i rundkjøringene med et tilsvarende beløp. Flertallet godkjente omprioriteringen.

– Dette er ikke greit, mener opposisjonen.

– Det aller mest kritikkverdige er likevel at kommunestyret ikke ble informert om denne planen da vi behandlet kunstbevilgningen til Glommasvingen. Her har noen i det skjulte i lang tid planlagt å ta fra skolebarna og gi til bilistene.

I e-posten til Glåmdalen kaller de det «triksing med penger» og undrer seg over om det er lovlig. Samtidig påpekes det at kunstbevilgningen til Glommasvingen ikke var vedtatt da omdisponeringen ble gjort gjeldende.

– Når slike saker tilfeldig kommer fram i lyset er det grunn til å tenke litt over hva annet som foregår uten åpenhet. Kan vi som lokalpolitikere stole på at vi får riktig og nødvendig informasjon? Er det mange små og store saker som avgjøres i det skjulte?

– Vi kritiserer både rådmannen, ordfører og varaordfører for tvilsom saksbehandling. Det er også skremmende at kommunestyrets flertall ikke ser viktigheten av å ha åpenhet og orden i økonomiske saker, skriver Gunn-Anita Fjukmoen og Sigrun Kristoffersen.

Til Glåmdalen varsler Kristoffersen at saken vil bli fulgt opp.

– For å si det på odøling; dette er kokkelimonke, sier hun, og holder fast ved kritikken i e-posten.

Varaordføreren: – Helt feil

Varaordfører Heidi Hitland, som også er leder av kunstutvalget i Sør-Odal kommune, reagerer på den sterke kritikken, men erkjenner samtidig at omdisponeringen kunne vært nevnt.

– Vi har derimot hatt fokus på rammene, og ikke enkeltprosjekter. Ingen ekstra kommunale midler blir brukt, vi bare flytter på noe, påpeker Hitland.

– SV og Bygdelista mener noen i det skjulte har tatt fra skolebarna og gitt til bilistene?

– Det blir helt feil. Kunsten i rundkjøringa ved Sykehusvegen blir en del av barnas skolevei, dermed kan man se de to prosjektene i sammenheng.

– At man samtidig spekulerer i at det foregår mye i det skjulte, er å gå langt over streken.

– Kunst engasjerer i hvert fall?

– Ja, kunst skal engasjere. At de nå henger seg opp i en liten formalitet og ikke ser at vi investerer 8,5 millioner kroner i flott kunst, er derimot fryktelig synd, sier varaordføreren.

Heidi Hitland bekrefter at man i finansieringsplanen hadde budsjettert med 300.000 kroner i statlig støtte gjennom ordningen Kunst i offentlige rom (Koro), og er litt overrasket over at det ble avslag.

Lederen i kunstutvalget forklarer at de siste 100.000 kronene er til belysning av kunsten i de to rundkjøringene på E16, etter at man fikk spørsmål av kunstnerne om å dekke denne delen av prosjektet. Planen er at revene i rundkjøringa ved Sykehusvegen skal komme på plass i midten av desember.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.

 

Artikkeltags