Spørsmålet melder seg alltid. Kunne Zaniar Matapour ha vært stoppet før han avfyrte de dødelige skuddene mot folk som var ute og feiret Pride midt i Oslo sentrum natt til lørdag? Burde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha avdekket farepotensialet hans i en av samtalene de har hatt med ham, senest i mai i år?

Dette vil justisminister Emilie Enger Mehl finne ut av.

Hun varsler nå en gjennomgang av politiet og PSTs rolle opp mot Zaniar Matapour. 43-åringen skal ha vært på sikkerhetstjenestens radar siden 2015, men skal ikke ha blitt vurdert som en umiddelbar voldsrisiko da han var inne til bekymringssamtale i mai. Natt til 25. juni skjøt og drepte han Kåre Arvid Hesvik, født i 1962, og Jon Erik Isachsen, født 1968. Over 20 andre ble skadet i det som etterforskes som en terrorhandlingen.

«Jeg har tillit til at PST gjør en god jobb ut fra de ressursene og mulighetene de har. Og så er det viktig å se på hvilke virkemidler PST har, for det er strenge rettslige rammer for hva de kan foreta seg, noe det jo også skal være», sier Mehl til TV 2.

Angrepet mot folk som var ute i sommernatten, som feiret livet og retten til å være og elske den man vil, var hensynsløst brutalt. Gjerningsmannen ble pågrepet nærmest umiddelbart, men har foreløpig ikke vært særlig villig til å gi svar på hvorfor han avfyrte skuddene. Avhørene av ham er så langt blitt avbrutt. Men vi vet at han har vært i kontakt med radikale islamistiske miljøer en rekke ganger, og så sent som i mai i år ble Matapour ifølge VG stanset i en bil sammen med den kjente islamisten Arfan Bhatti. Ifølge PST er det for tidlig å konkludere med at masseskytingen var hatkriminalitet, men det er unektelig mye som peker i den retningen.

Det at Zaniar Matapour i flere år har vært i politiets søkelys og var knyttet til et nettverk av radikaliserte islamister, omtalt i blant annet Aftenposten, gjør at Mehls gjennomgang av politiet og PSTs innsats er på sin plass. Det samme er Statsforvalteren i Oslo og Viken sin varslede undersøkelse av helsehjelpen drapssiktede har fått. Blant annet Nettavisen omtaler at Zaniar Matapour ifølge tidligere dommer har mottatt psykiatrisk helsehjelp.

Noen garanti mot terror får vi naturligvis aldri. Men jo mer vi lærer av tragedier som den som rammet Pride-feiringen natt til lørdag, jo bedre rustet er vi til å forhindre kommende angrep.