500.000 til krigsminneprosjekter i Hedmark

ELVERUM 20080410: Kong Harald sammen med bl.a. fylkesmann Sigbjørn Johnsen (t.h.) og ordfører Terje Røe under torsdagens avduking av en minnetavle i rommet på Elverum folkehøgskule, der daværende Kong Haakon sa nei til kapitulasjon til den tyske krigsmakten 10. april 1940.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

ELVERUM 20080410: Kong Harald sammen med bl.a. fylkesmann Sigbjørn Johnsen (t.h.) og ordfører Terje Røe under torsdagens avduking av en minnetavle i rommet på Elverum folkehøgskule, der daværende Kong Haakon sa nei til kapitulasjon til den tyske krigsmakten 10. april 1940. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Riksantikvaren har fordelt rundt fem millioner kroner til ulike krigsminneprosjekter rundt om i Norge. 500.000 av dem går til Hedmark.

DEL

[Østlendingen] Pengene skal brukes til bevaring av kulturminner fra 2. verdenskrig.

I Hedmark har følgende prosjekter fått tilskudd:

■ Istandsetting av en løe i Åsnes som ble brukt til radiolytting under krigen. (125 000 kroner)
■ Tilbakeføring av kongerommet på Elverum folkehøgskole. (450 000 kroner)
■ Skilting og merking av flyktningerute og sti til kurerhytta «Rævhølet» i Engerdal. (20 000 kroner)

Bakgrunnen for tildelingen er at klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft og riksantikvar Jørn Holme tidligere år oppfordret alle landets kommuner til å registrere kulturminner fra krigen.

Som følge av dette deler Riksantikvaren nå ut penger til til istandsetting, skilting og skjøtsel av krigsminner over hele landet.

– Sporene etter andre verdenskrig er i ferd med å bli borte, derfor er det viktig å sikre utvalgte deler slik at historien ikke blir glemt, sier Sundtoft.

Totalt kom det inn 82 søknader fra hele landet. 32 av dem får nå penger.

– Det store antallet søknader viser at det er mange som engasjerer seg for å bevare disse kulturminnene, sier klima- og miljøministeren.

Her kan du se en oversikt over alle prosjektene som har fått støtte fra Riksantikvaren. (ekstern lenke)

I Akershus er det en tysk vakthytte i Fet kommune som nå får tilskudd på 75.000 kroner slik at den kan bli istandsatt og skiltet til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken