Gå til sidens hovedinnhold

Werenskiold på veggen

Artikkelen er over 14 år gammel

Erik Werenskiold dekorerte spisestua til Fridtjof Nansen. Kopien av dekorasjonene og illustrasjonene fra folkeeventyrene, Snorre og "Familien på Gilje" er årets sommerutstilling i Aamodtgården.

Utstillingen har fått tittelen "Liti Kjersti" etter én av våre mest kjente folkeviser. Unge Kjersti måtte forlate alle sine kjære etter at Bergekongen kastet sine grådige øyne på henne. I spisestua på Polhøgda malte Werenskiold historien rett på veggen.

Venner

– Nansen og Werenskiold var både nære venner og gode naboer på Lysaker. Spisestua i Polhøgda dekorerte han i årene 1902-07. Folkevisen "Liti Kjersti" finnes i mange varianter. Werenskiold har tatt temaet fra både denne og "Magit Hjukse", og formidlet historien om den unge jenta som måtte forlate familien og gå inn i berget for all tid, forteller prosjektleder og cand.philol Anny Fremmerlid.

Begge disse dramatiske folkevisene er i nyere tid spilt inn på CD av bandet Gåte.

Frise

Erik Werenskiold var den snille og hyggelige naboen til Nansen-barna. På Polhøgda var det tidlig opp og havregrøt til frokost. Anny tror ikke barnegrøten ble inntatt i den staselige spisestua.

– Stua er gedigen, et åtte meter langt arbeid dekker ene veggen som en frise. Spisestua i Aamodtgården er litt mindre og vi har forminsket avfotograferingene med 30 prosent, forteller hun.

Werenskiolds hjem Gilje er nå solgt til private, mens Polhøgda eies av Fridtjof Nansens Institutt.

Pene jenter

En rekke fotografiske gjengivelser av Werenskiolds bokillustrasjoner stilles ut. 20 av dem er lånt fra Nasjonalgalleriet. Her er scener fra "Familien på Gilje", kjerringa mot strømmen og presten og klokkeren. De pene jentene fra Vinger ble i Werenskiolds strek til eventyrprinsesser.

– Han hadde en veldig fin strek. Skildringene av kroppsspråket går de fleste en høy gang!

I siste halvdel av 1890-årene illustrerte han Snorres kongesagaer. I Olav Tryggvasons saga lar han kongen få Fridtjof Nansens ansiktstrekk, noe han gjentar med Erling Skjalgsson i Olav den helliges saga, forklarer Anny. Hun har hatt Brigitte Stolpmann og Marius Engstrøm som prosjektmedarbeidere.

Bøkene med illustrasjonene ligger i montre, mens en lydbok avspilles hvor Per Aabel leser "Familien på Gilje". Da han skulle illustrere Jonas Lies roman, fant Werenskiold modellene fra barndommens Kongsvinger.