Tilbake til Eidsvoll 1814

Artikkelen er over 4 år gammel

For 200 år siden møttes 112 menn på Eidsvoll for å lage en ny grunnlov. Først inn i den nyrestaurerte praktbygningen var elever fra Solør.

DEL

– Ganske fint hus, men overraskende at folk brukte så utrolig skrikende farger den gangen! Både knall grønt, oransje og blått, sa Martin Syversen, Kasper Nerstad, Peder Ravnkleven og Odin Sleen fra Solør videregående skole.

De er påbygg-elever og var i går historiens første klasse inne i den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen.

– Dere reagerer på de ville tapetbordene her i hagestuen?

Carsten Anker fikk innredet bygningen etter siste mote, beroliget guide Hanne Ødemark.

– Det er enda mer liv her når vi står vakt i kopier av uniformer fra 1814 med Elverumske skiløberkompani, sa Peder Ravnkleven avvæpnende.

I levende live

– De kaller meg arrogant! Jeg har bare dårlig tid! Her sitter vi skulder ved skulder, bonde og prest.

Vi skriver 17. mai 1814, adelskapet ble avskaffet for fire timer siden, og eneveldet er hevet ut! Men jeg frykter at Carl Johan mønstrer hæren sin allerede, sa Christian Magnus Falsen dystert ved skrivebordet.

Han skulle senere få hedersnavnet «Grunnlovens far», nå blir han spilt av en skuespiller, én av flere som gir liv og sjel til alle som levde her for 200 år siden. Under omvisningen gir aktører liv til ulike situasjoner og tablåer som kan knyttes til mirakelåret 1814.

Forskjell på folk

– Og her står jeg på kjøkkenet! Det må fyres, bæres inn masse ved og vann. Og det må lages mat!

Jeg har aldri hatt så mange folk i kosten før, 150 stykker. Kalvestek skal de ha, med brødpudding til dessert. Prins Christian Frederik får sendt opp syltet laks på rommet, den skulle jeg gjerne ha smakt! sa kokka.

Hun sto i kjelleren, etasjen som tilhører arbeidsfolket og tjenerskapet.

– Kjelleren, med kjøkkenet og det hele, var viktig å få fram nå under restaureringen av Eidsvollsbygningen.

Den viser med all tydelighet hvilken stor forskjell det var på folk, og hvilket standssamfunn Norge var for 200 år siden, sier konservator Geir Thomas Risåsen.

Prosjektleder fra Våler

Våler-karen er prosjektleder og konservator for bygningen og interiøret. Det lukter nymalt og det skinner både innvendig og utvendig. Eidsvollsbygningen framstår som en tidskapsel, et lite smykke i seg selv.

I går var det solskinn, kjølig og kaldt vintervær. Isskulpturene av Eidsvollsbygningen og Stortinget, fra NRKs direktesending søndag, funklet i sola.

– Dette er ikke kjølig, vinteren i 1814, den var skikkelig iskald!, sa Erik Jondell, direktør for Eidsvoll 1814, han klippet over snora i de norske fargene.

Her utformet 112 valgte representanter Norges grunnlov fra 10. april og 20. mai i 1814, praktbygget var eid av Carsten Anker.

Bygningen tre etasjer, 1800 kvadratmeter boflate og var landets største og mest moderne i sin tid.

Museet Eidsvoll 1814 feirer grunnlovsjubileet, bygningen åpnet for besøk i går tirsdag, alle følges av en guide.

Artikkeltags