Slipper gleden løs

Jan Cato Stenskjær og Åge Bergseteren skal være frontfigurer for den nye festivalen.

Jan Cato Stenskjær og Åge Bergseteren skal være frontfigurer for den nye festivalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Musikk, trivsel og livsglede blir hovedingrediensene i den unike Morodalsfestivalen til sommeren. DISKUSJON!

DEL

Ønsket om en årlig utendørs musikkfestival for utviklingshemmede er blitt en realitet.

– Morodalsfestivalen skal være et møtested med musikk, trivsel og livsglede, forteller initiativtaker Kjell Grinden fra Norsk Atferdsanalytisk forening Glåmdal og Nes (Nafo).

Han har tidligere vært på tilsvarende festivaler i Danmark som har over 20 års erfaring og flere tusen deltakere.

Gjørmebad

– Jeg syntes rett og slett at nordmenn fortjente det samme, smiler han.

Grinden legger til at da ideen kom var det ingen slike festivaler i Norge. Nå er et par til i startgropen, men per i dag er Morodalsfestivalen unik i sitt slag her i landet. Til festivalen inviteres lag og foreninger for utviklingshemmede fra hele Østlandet og det legges stor vekt på at festivalen skal bidra til omvendt integrering og håpet er derfor at både tilreisende og bygdefolk vil dele opplevelsene med de utviklingshemmede.

– Festivalen er for alle og skal være som en hvilken som helst annen festival med øltelt, grillmat og aktiviteter, men uten at det ødelegger særpreget og for et trygt og godt miljø, sier Grinden, som ikke er bekymret for været selv om det meste skal foregå på utescenen ved Milepelen.

– De bader i gjørme på Roskilde, så da kan de gjøre det i Morodalsfestivalen også, smiler Grinden.

Siden dette er første året festivalen arrangeres, tør ikke gruppa satse for hardt. De har derfor budsjettert med 200 festivaldeltakere, men håper på mange flere, gjerne opp mot 700.

Festivalen arrangeres som et samarbeid mellom flere foreninger og begge odalskommunene. Prosjektgruppa består i tillegg til Grinden fra Nafo, av Gudrun Kristiansen fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede Nord-Odal lokallag (NFU), Rune Midtsund fra Trollringen kulturforum, Olav Hagen fra Nord-Odal kommune og Kjersti Strøm Gjermundrød fra Sør-Odal kommune. I tillegg har de med seg ressurspersonene Geir Vestby og Thor Egil Danielsen på laget.

Frivillige

Jan Cato Stenskjær og Åge Bergseteren skal være frontfigurer for festivalen.

Mens Stenskjær skal være medkonferansier skal Bergseteren opptre med sang- og musikkgruppa Jubelbrus. Det er lagt opp til kontinuerlig liv på scenen fra 12.00-21.00 i tillegg til mange andre aktiviteter. Gaute Ormåsen med sitt band After 8 og The Arhats med nord-odølingen Stian Vestby, er to navn som er klare for spilling og flere er på vei.

Morodalsfestivalen er ikke-kommersiell og et eventuelt overskudd vil bli brukt til neste års arrangement. Prosjektgruppa har søkt støtte både fra det offentlige, næringslivet og foreninger og har allerede fått inn en del penger. Nord-Odal sanitetsforening har meldt seg som frivillige og gruppa oppfordrer flere lag og foreninger til å bli med.

Artikkeltags