Samler seg om Martin Vestlien

VESTLIEN: Øivind Roos, Rune Grenberg, Eva Vermundsberget og Åse Lukerstuen er klare for søndagens Vestlien-treff i Tyskeberget.

VESTLIEN: Øivind Roos, Rune Grenberg, Eva Vermundsberget og Åse Lukerstuen er klare for søndagens Vestlien-treff i Tyskeberget.

Artikkelen er over 4 år gammel

Martin Vestlien skal så absolutt ikke i noen glemmebok. I stedet skal det blir samlede verker.

DEL

Dikteren, skogsarbeideren og Finnskogingen Martin Vestlien skal fram i lyset igjen. I form av et seminar i Tyskeberget på Åsnes Finnskog søndag førstkommende.

Folk koser seg med diktene til Vestlien, og det skal de få sjansen igjen. Resultatet skal bli at de tre diktsamlingene gis ut som et samlet verk.

For de er kul umulig å få tak i.

Ikke i glemmeboka

– Vi har hatt med dikt av Martin Vestlien på Finnskogen, og folk storkoste seg. Så var det Rita Sørlie som sa hun hadde bodd i Åsnes hele livet, men kjente svært lite til Vestlien. Så nå vil vi hindre at han går i glemmeboka, sier Øivind Roos i Teater Glåmdal.

Som sammen med Åsnes Finnskog Teaterforening, historielaget på Åsnes Finnskog og Lars Vermundsberget sørger for oppsettet i Tyskeberget.

Det hele starter med en poesti, der folk kan gå i skogen og lese dikt av Vestlien.

– Martin er en fyr å regne med i litteraturen. Han kjente godt til Hans Børli og var også i Syden med ham. Så mye har det vel aldri regnet i Syden tidligere, ler Øivind Roos.

Svogeren til Åsta

Martin Vestlien var svogeren til Finnskogdikteren fra Grue, Åsta Holth. Hun ble gift med Per, men ifølge historien var det Martin hun kom for å besøke. Men han var så treig når det gjaldt kvinnfolk.

– Han var glad i kvinnfolka, og har mange dikt om dem. Da Børli ga ut sine dikt, spekulerte de i om det ble en ny Martin Vestlien, sier Roos. Vestlien skal også ha skrevet romaner som aldri er gitt ut, og Roos håper man får gjort noe med dette også.

– Det blir konsertforestilling, kåseri om Martin, det blir lest dikt og sunget, sier Roos, som sammen med Eva Vermundsberget skal synge.

Rune Grenberg leser dikt. Åsnes Finnskog Teaterlag har dramatisert fire sanger. Eva Udnæseth har skrevet egen sang om Vestlien. Frank Eriksen deltar med kåseri og sang. Rolf Arne Lie Holter deltar med humoristiske innslag.

Artikkeltags