Gå til sidens hovedinnhold

Ridder Joachim fra Grue

Artikkelen er over 19 år gammel

Det er ikke hvert år at noen blir slått til ridder på våre kanter. Men nå kan Solør smykke seg med en ekte slik. Skuespilleren Joachim Calmeyer ble i går utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst.

OSLO: Og om leserne nå lurer på hva mannen som mange forbinder med Ibsen-roller og Nationaltheatret har med Solør å gjøre, så har det seg slik at han bor i Grue. Det har han gjort de siste fire årene, etter at han giftet seg med Elisabeth Høye. Og som hustru, var hun selvfølgelig til stede på den høytidelige seremonien i Nationaltheatrets skuespillerfoaje.
Under tretti mennesker blir tildelt St. Olavs Orden hvert år, og det er svært strenge regler for hvem som har gjort seg fortjent til en slik ære fra Hans Majestet Kongen. Tre framtredende mennesker i norsk teaterliv sto bak søknaden til Slottet.

– Jøss!
Det utbrøt hovedpersonen da kansellist Thomas Gram i sin begrunnelse for tildelingen blant annet sa at Calmeyer i løpet av sine snart 40 år ved Nationaltheatret har hatt 90 forskjellige roller. Da er oppsetninger ved en rekke andre teatre ikke medregnet.

Hva synes så en nyslått ridder om å bli en slik ære til del?
– Jeg føler meg som Jeppe i Baronens seng, men vet at jeg ikke er fyllesyk! sa skuespilleren i sin takketale. Fra sitt lange teaterliv mintes han særlig drømmen om nettopp det livet:
– Det ønsket holdt jeg for meg selv. Å drømme om å bli skuespiller på den tiden, rundt 1950, det grenset til hovmod og galskap, sa Joachim Calmeyer, som debuterte på Folketeatret i 1952. Siden har han vært vår kanskje mest fremragende Ibsen-tolker; han har spilt 26 av Ibsens rollefigurer, trolig den som har spilt Ibsen mest i hele verden. Han har hatt tallrike roller i samtidsstykker, og også på filmlerretet har vi sett ham.

Moden kjærlighet
Elisabeth og Joachim gleder seg stort over å ha funnet hverandre igjen, de var nemlig kjærester allerede i 1972, men så bli de opptatt på hver sin kant. For få år siden traff de hverandre igjen, og da lå alt til rette for endelig å bli et par.
– Vi trengte ikke lang tid til å bestemme oss for giftermål. Vi kjente jo hverandre allerede! smiler Elisabeth Høye, også etternavn Calmeyer.
– Dette er nesten en offentlig hemmelighet i Grue?
– Hemmelig er det jo ikke at Joachim og jeg er gift og bor på Gruset, men han er en meget beskjeden mann, og har ikke gjort særlig vesen av seg, sier kona.

Galleri og grønnsaker
Noen har nok møtt han i forbindelse med utstillinger i Galleri Gruset, den interessen deler han med Elisabeth.
– Grue er et godt sted å være, en oase når det skal pugges tekster til nye roller. Samtidig er det livlig på gården, med hesteaktiviteter og andre gjøremål. Og så steller jeg med grønnsakshagen, det er nok en liten bonde i meg! sier Calmeyer. Nå pensjonerer skuespilleren seg, og det blir mer tid til å være på Gruset. Da kan det godt hende han tar mer del i bygdas kulturliv enn han har gjort til nå:
– Det er et forbausende mangfold av kulturaktiviteter i Grue. Fra Finnskogen med flotte tradisjoner, til den berikelsen som innvandrerne gir. De blir godt tatt vare på i bygda, og yter så mye tilbake til lokalsamfunnet, sier Joachim Calmeyer. På 70–årsdagen tidligere i år var det nettopp gruppa Kvinnemangfold som sto for matlagingen – det ble internasjonale retter laget av kvinner fra flere verdenshjørner. En feiring helt i tråd med det inntrykket vi får av hedersgjesten med St. Olavs orden på brystet. En som tydelig setter andre enn seg selv i sentrum.