Gå til sidens hovedinnhold

– Overveldende hyggelig

Artikkelen er over 13 år gammel

Birger Nesholen fikk i går overrakt Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid for den skogfinske kulturen.

– Det er en store ære og glede for meg å få lov til å dele ut denne prisen til en person som Birger, sa fylkesmann Sigbjørn Johnsen da han på vegne av Kong Harald i går skulle overrekke Birger Nesholen Kongens fortjeneste medalje i gull.

Til stående applaus kunne en ydmyk, men likevel stolt Nesholen stige fram å motta prisen som alle de frammøtte mente var særdeles velfortjent.

Ildsjel

Fylkesmann Johnsen sa i sin tale at Nesholen gjennom sitt arbeid for å bevare og opplyse om den skogfinske kulturen er en ildsjel av de sjeldne.

– Ofte er det ildsjeler som må til for å dokumentere en slik historie. Birger er virkelig en slik ildsjel, sa Johnsen.

Han fortalte videre at Finnskogen er et meget spesielt sted og sammenlignet Finnskogen og dens kulturarv med Lofoten.

– Det er mange kulturverdier i Finnskogen. Området strekker over ni kommuner i to forskjellige land, fortsatte fylkesmannen.

– Spesiell opplevelse

– Dette er overveldende hyggelig, var de første ordene Birger Nesholen sa etter at den prestisjetunge medaljen ble festet på jakken hans.

– Jeg ser dette som en anerkjennelse av at den skogfinske kulturarven er et viktig samfunnsengasjement. Det er en aksept for at Norge både er og var et flerkulturelt land, sier Nesholen som gjennom sitt over 30 år lange arbeid har bidratt til at kulturen får sin rettmessige plass i norsk historie.

– Dette var en spesiell opplevelse, sa kveldens hovedperson videre i sin takketale.

Inspirasjon

Men Nesholen har definitivt ikke tenkt å hvile på laurbærene.

– Jeg kan love at jeg i hvert fall ikke skal hvile på laurbærene. Dette inspirere til å stå på videre, sier Nesholen.

Etter den høytidelige overrekkelsen av medaljen ble det også lest opp gratulasjoner fra fjern og nær. Blant annet fra den finske ambassadøren.

Sinikka-konsert

Kvelden ble avsluttet med en intim konsert fra Sinikka Langeland som spilte med det sammen bandet som bidro til den store suksessen hun gjorde på USA-turne tidligere i høst.

Der gjorde hun fem konserter og flere TV-opptredener foran et stort amerikansk publikum til meget gode kritikker.

Hun slapp tidligere i år sitt første album som også har fått meget gode kritikker fra musikkanmeldere rundt om i hele Europa.

Konserten på Svullrya i går var en av fem konserter Sinikka holder i Norge med bandet som har bidratt til den store suksessen i utlandet.