Orgeltur til Småland

Kan glede seg: Prost Øystein Halling og kirkeverge Ole Erik Lindalen ved det gamle orgelet i Vinger kirke. Snart kan de og alle innvånere i Kongsvinger glede seg over nye toner fra et praktinstrument. Arkivfoto

Kan glede seg: Prost Øystein Halling og kirkeverge Ole Erik Lindalen ved det gamle orgelet i Vinger kirke. Snart kan de og alle innvånere i Kongsvinger glede seg over nye toner fra et praktinstrument. Arkivfoto

Artikkelen er over 6 år gammel

Vinger kirkes nye orgel innvies allerede til høsten. Nå inviterer kirken folk til å være med på «orgeltur» til Småland.

DEL

Det er Ålems orgelbyggeri i Blomstermåla utenfor Kalmar som har fått det store oppdraget, og «vårt» orgel er presentert slik på det lille firmaets hjemmeside:

«Till Vinger kirke i Kongsvinger, Norge, en vacker träkyrka från 1697, bygger vi en ny huvudorgel som blir placerad på läktaren. Orgeln får 27 stämmor och konsulent för arbetet är dr. Hans Jacob Tronshaug.»

Selv er de seks ansatte, og det er Vinger kirkes nye orgel som er deres store oppdrag i 2012/2013.

Fellestur til fabrikken

Mandag 11. mars starter rivingen av det gamle orgelet i Vinger kirke, så de aller siste tonene fra det gamle orgelet, kan du høre under gudstjenesten søndag 10. mars.

Orgelet er fra 1960, og det er ingen alder for et kirkeorgel, men kvaliteten var dessverre for dårlig til at orgelet kunne få en lengre levetid.

Vinger kirke blir stengt en uke til ti dager når rivingen pågår.

Fredag og lørdag samme helg, 8. og 9. mars, blir det felles busstur til Småland for å ta kirkens nye vidunderinstrument i øyesyn, forteller kirkeverge Ole Erik Lindalen:

– Vi synes dette må være en fin tur for alle som er interessert i kirken og orgelmusikk. Vi vil se litt hvordan instrumentet blir, og at det er i samsvar med hva vi har bestilt. Og selvfølgelig hygge oss på veien. For dem som vil være med, gjelder prinsippet om «først til mølla», og de kan ta kontakt med kirkekontoret, sier Lindalen.

Orgelet settes opp nærmest i sin helhet på fabrikken, før det tas ned og fraktes til Kongsvinger, der det bygges opp igjen.

En million biter

Orgelet består av rundt regnet en million (!) biter av smått og stort, som skal inn i kirken og få sin rette plass i orgelet som bygges opp.

En svært stor jobb der pinlig nøyaktighet og forsiktig behandling av hver eneste «flis» er viktig. Orgelet skal stå ferdig oppsatt før sommerferien, og de første tre-fire ukene, fra 8. april, vil kirken være stengt.

– Det vil komme deler fortløpende, og det vil ikke være rom for ha kirken åpen disse ukene. Kirkelige handlinger vil da bli lagt til krematoriet eller Herdahlssalen, sier Lindalen.

Etter det er ferdig satt opp, skal orgelet stå og hvile over sommerferien, slik at materialet får «satt seg». Så blir det intonering og tilpassing.

Orgelet blir faktisk tidligere ferdig enn de som først var forespeilet fra fabrikken:

– Det har gått fortere enn bestilt. De begynte byggingen i august i fjor, og vanligvis regner man et helt år på å bygge et hovedorgel. Men prosessen har gått på skinner på fabrikken, og de som har laget orgelpipene, ble tidligere ferdig enn antatt.

– Datoen er ikke fastsatt, men vi kan vi nok innvie nytt orgel i oktober/november, sier kirkeverge Lindalen.

Artikkeltags