Med kulehull i hjelmen

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

På bjørkekorset henger hjelmen etter en tysk soldat. Den har kulehull midt i panna.

DEL

Dette er en tysk soldatgrav etter den blodige trefningen på Rustad i Vinger 17. april 1940. Graven ble anlagt like ved Emil Rustads hus på Rustad gård (omtrent der Skarstads gartneri er nå) etter slaget.

I et intervju som Oddvar Jacobsen gjorde for Austmarka historielag, har Erna Brunsell (den gangen Erna Borghaugen), som var budeie på gården, blant annet fortalt:

– Tyskera gravla noa tå sine falne i hjørnet tå garden hans Emil, der som gartneriet ligger nå. Dom sa det var seks soldater som låg der. Vi sto og titte på da dom vart gravlagt. Dom var inntullet i brune kleder og kaste' nedi som pinner. Og det var vel en prest som sang litt der, og så var det ittnå meir tå det. Til slutt satte dom en hjelm på toppen av korset.

Oddvar Jacobsen forteller i samme slengen:

– Som nysgjerrig smågutt på den tia, syklet jeg en dag fra Kongsvinger for å se på grava. Et kulehull i midt i panna på hjelmen som hang på bjørkekorset, viste at skuddet hadde vært meget presist. Jeg nevnte dette for Erna, og de som hadde vært ved grava sammen med henne, hadde kommentert kulehullene på følgende vis: «Den kula hadde da treft rektig».

Kulehullet midt i panna på hjelmen synes tydelig på bildet.

Erna beretter videre at det ikke gikk mange dagene før likene ble gravd opp og kjørt bort.

Dette skjedde da Erna som 21-åring var i gang med morgenmjølkinga. Mens hun sitter der og drar i spenene og godsnakker med Dagros, dukker det opp noen grønnkledde, bevæpnede soldater med hjelm på hodet. De forlangte å få fersk mjølk i flaskene sine, men plutselig smalt det utenfor, og kuler suste gjennom buveggen. Da forsvant soldatene igjen.

Bildet har Den gang da fått låne fra en bunke gamle bilder som nylig ble gjenfunnet på lageret ved Kongsvinger festning, av Kongsvinger Festnings Venner ved Bjørn Langnes og Per Erik Rastad. Nå avdøde Terje Sternberg var som unggutt blant de sivile som ble kommandert av tyske soldater til å være med å grave denne graven.

Hvem som har tatt bildet, og hvem som er avbildet, har Den gang da ingen opplysninger om.

Artikkeltags