– Dagny Juel, var hun datidens svar på Lady Gaga, er det lov å si det? spurte Thomas Walmann.

– Hun ble skutt og drept i Tbilisi, men etter å ha sett utstillingen «Din Dagny» på Kvinnemuseet, får vi lyst til å komme tilbake og lære mer, utbrøt klassekameratene på 2. trinn ved Øvrebyen videregående skole.

Skutt og ligger i kista

– Det vi reagerer mest på, er kvinnesynet på hennes tid, svarte Guro Ronglan Aarnes.

Ikke alle dro til Berlin for å studere pianospill for 130 år siden. Det gjorde Dagny.

– Vet dere at hun ville hatt bursdag i dag?

– Nei, det ante vi ikke. Men den polske ektemannen hennes, han har vi hørt om ...

– Har dere sett bildet av Dagny da hun var død? ropte noen.

– Nei, hva? Hvor? Her på utstillingen? Ligger hun i kista, eller, hvordan skjedde dette?

– Skutt, drept og moren brente alle brevene hennes, skandalen var altfor stor for familien.

Å te seg ut, eller ikke

I bohemens ni bud står det blant annet «du skal aldri bære celloidmasjetter»?

– Det vil si å være dyrt kledd selv om du er aldri så blakk?

– Vil det si å bruke noe så stygt som et slips festet med strikk i dag? Hæ?

– Eller hva med klokker eller andre dyre merker som bare er fake? «Fake», det er det alle kaller slikt, sa elevene.

Man kan kle på seg mye, også en identitet. Hva med alt det vi trenes opp til å bli fra vi er små?

Læren om livet

– På barneskolen hadde gutter og jenter håndarbeid sammen. Det var helt greit for guttene å brodere stygt, mange fikk hjelp av læreren til å bli ferdige. Vi jentene måtte brodere pent, uansett, fordi vi var jenter. Vi reagerte veldig på det der, sa Dorthe Liheim, Ella Turkerud og Vilde Gundersen.

De tre går i sitt 18. år og kjente igjen flere gjenstander i det grønne «skrekk-kabinettet»:

Snill pike, du, liksom

– Kjedelige og uinteressante bøker! Slike som vi leste hos bestemor, fordi det ikke fantes noe annet lesestoff.

Ett skap er i utstillingen er fylt av sysaker, jentebøker og leker som jenter for en generasjon siden måtte bruke, leke med og forholde seg til.

Utstillingen «Lek for livet» provoserer. «Snill pike» får virkelig et nytt innhold. Man kan slenge koppen med gulldekor i veggen i fullt sinne av mindre.

– Pikebøker burde avskaffes og om de påtreffes, kastes i do, sa forfatteren Sigrid Undset for 80 år siden.

Bråke-buffer på skolen

– Husker dere at lærerne satte ei rolig jente mellom to bråkete gutter på barneskolen, for å holde ro i klassen? Det var slike som oss. Hvorfor i alle dager ble det slik, spurte Dorthe Liheim, Ella Turkerud og Vilde Gundersen.

De tre har gikk grunnskolen i Eidskog og Kongsvinger.

– Det samme skjedde i min tid for 35 år siden. Etter hva Glåmdalen erfarer er det praksis på noen barneskoler den dag i dag ...

– Æsj.

Jente, gutt, jentegutt

– Det beste med hele utstillingen var da vi ble delt inn i ett jentelag og et guttelag og måtte stemme over en rekke ulike utsagn om hva vi forbinder rmed jenter og gutter, sa Jesper Sandberg.

– «Gutter er ikke like følsomme som jenter», der var vi ikke like enige, gitt.

– Det var heller ikke lov for jenter å danse med jenter eller gutter med gutter, det er slikt som vi husker veldig godt fra grunnskolen. Da kom læreren og delte oss opp igjen som jente-gutt, igjen. Hvorfor skulle ikke det være lov å danse sammen, to av samme kjønn da vi var små? spurte Dorthe Liheim, Ella Turkerud og Vilde Gundersen.

Klasser inn, klasser ut

Anno – Museene i Hedmark har åpnet for fullt. Torsdagen var tid og sted for denne digre, unge invasjonen av elever fra de lokale skolene på Odalstunet og i Kvinnemuseet.

– Dette gikk virkelig unna på få timer, sa museumsleder Mona Holm i Kvinnemuseet mens hun fikk igjen pusten mellom to av tre økter.

Hun setter gjerne karakter på elevenes oppførsel:

– Øvrebyen-elevene var både høflige, lydhøre og nysgjerrig spørrende. Vi fikk mange gode tanker om hvorfor det er greit å være guttejente, men å være en jentete gutt, er komisk og vedkommende kan bli mobbet...

– Det var mye flott og reflektert ungdom her i dag. Og dette er ingen tom frase fra en voksen, de er flotte. Skriv det!

Museumsatsing 2017:

Kongsvinger museum: Omvisning i Aamodts leilighet og historiske byvandringer med start fra festningen hver onsdag og fredag fra 21. juni til midten av august.

Eidskog museum: Sommeråpent på Almenninga fra 25. juni-28. juli, 13.00-17.00, årets store nyhet er tema- og middelalderdag for unger på Almenninga søndag 16. juli.

Odalstunet: Skålbergsætra i Gardvik, daglig produksjon av rømme og smør, kaffe og vafler i helgene, åpent alle dager fra 3. til 30. juli

Kvinnemuseet: Tre nye utstillinger, «Lek for livet», «I all offentlighet» og «Din Dagny» i forbindelse med 150 års markeringen for Dagny Juels fødsel, åpent tirsdag til søndag fram til 31. august, 11.00-17.00.

Skolemuseene på Skinnarbøl og Sagstua: Åpent hver søndag i juli, lokal skolehistorie samt fakta om klassesamfunnet og historien om Skinnarbøl, dokumentarisk utstilling om forfatteren Sigurd Hoel på Sagstua.

Skolemuseet på Matrand: Fokus på nærheten til kirken og pilegrimsvandringene, åpent 18.-28. juli, 12.00-16.00, åpen kjerkeplass 18. til 21. juli, liten Luther-utstilling i anledning Luther-jubileet.