Det er nissetegner Kjell E. Midthun som har tegnet julenissen i krysset Løkkegata-Festningsgata. Dette er det andre kortet i en planlagt serie på i hvert fall tre motiver. Nissen startet på kjelken fra festningen i fjor og fikk kjeft av en grønnkledd HV-mann fordi det gikk for fort gjennom ravelin-porten.

– Øvrebyen er full av motiver! sier Ingvar Midtun i Galleri Midthun.

Det er hans bror Kjell som er nissetegneren. Han sier til avisen at han finner mye inspirasjon i festningsbyen.

Samleobjekter

– For en god idé! Det er altfor få som ser muligheten til å lage slike spesielle julekort. Kjell E. Midthun har også en veldig god strek, sier postkortsamler Kjell Aasum fra Nes.

Han har skrevet de to bøkene «Hilsen fra Glåmdal» og «Hilsen fra Romerike», med nettopp gamle postkort fra distriktet. Aasum er fascinert av at Kongsvinger har fått sin eget julekortserie:

– Bare vent, dette blir samleobjekter, om man så samler på stedskort eller nissekort!

Skorstein

Og nissen selv, han ser ganske forskrekket ut der kjelken hans fyker av gårde uten kontroll ned mot Jonas Lies gate. To nisser på ski står i Løkkegata og glaner på den ville kjelkeferden, mens to nisser med kjelke og akebrett viker plassen. En skjære glaner på den ville ferden. Fra den gule Christiansen-gården ryker det fra alle de tre skorsteinene, og det er brøytet godt med snø mot Herdahlhjørnet og Baanrudgården.

En ivrig kunstsamler med røtter i Kongsvinger har kjøpt både fjorårets og årets originale akvarell av Midthun. Vedkommende har allerede bestilt neste års Kongsvinger-kort.

Kalender

– Og neste år kommer julenissen igjen, men da avslutter han ferden sin nede i byen. Kjelken hans må jo stoppe et sted, sier Ingvar Midthun hemmelighetsfullt.

Årets nissekort fra Kongsvinger inngår også i galleriets nye kalender, den pryder omslaget med nissemotiver fra hele landet.

– Og du kan skrive opp at det er populært, nå som vi snart er i desember, sier butikksjef Marianne Gjerde i Kongsvinger Libris.

Hun bekrefter at Kongsvinger-julekortene, med den lille redde nissen på kjelke, selger svært godt.