Noen vil kanskje si at det er søkt å sette Arne Treholt inn i en rolle som ninjakriger. Men vår versjon er like sann som det spionbildet media og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skapte av Arne Treholt på 1980-tallet, sier Thomas Cappelen Malling.

Han står for både manus og regi i den nye filmen om Arne Treholt, som allerede er solgt til flere land etter at en trailer av filmen ble vist under filmfestivalen i Cannes.

Frittstående manus

  • 20. januar 1984 ble Arne Treholt arrestert og siktet for spionasje.
  • 20. juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjet og Irak.
  • Torsdag blir Arne Treholt «renvasket» i Rådhus-Teatret i Kongsvinger. Og dagen etter er det première i resten av Norge på «Kommandør Treholt og ninjatroppen», filmen som hevder å avdekke hans egentlige rolle under den kalde krigen.

Allerede for fire år siden ga Thomas Cappelen Malling ut boka «Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II – usynlighet i strid 1978». Boka er på mange måter en mal i ninjateknikker, og her kan man lære seg alle de grunnleggende teknikkene som inngår i kunsten å gjøre seg usynlig for motstanderen. Filmen om «Kommandør Treholt» tar utgangspunkt i boka, men er basert på et frittstående manus.

Ifølge filmskaperne var Treholt nemlig medlem av HM Kongens Ninjatropp, en hemmelig gruppe som stadig måtte intervenere fremmede makter på norsk jord. De var så effektive at den CIA-finansierte sabotasjegruppen Stay Behind bestemte seg for å eliminere Kommandør Treholt.

– Viktigst å underholde

– Arne Treholt ble utrolig mytologisert i media da saken mot ham pågikk på 1980-tallet. Det var liksom ingen grenser for hva som ble tillagt ham av spionasjemotiver og landsforræderske handlinger. Spranget derfra til å se ham som en ninjakriger er derfor ikke lang, og filmen er dermed også en slags kritikk av det bildet media skapte av Arne Treholt, sier Thomas Cappelen Malling.

– Er filmen en forsvarstale for Arne Treholt?

– Indirekte tar filmen Treholt i forsvar. Historien har vist at det er fritt fram å fortelle «sannheten» om Arne Treholt, sier Thomas Cappelen Malling.

– Vi ville også fortelle «sannheten» om ham, på vår måte. Hvis man først skal lyve om Treholt, går det an å gjøre det mer underholdende enn hva som ble gjort på 1980-tallet, mener manusforfatteren, og betegner filmen som en actionversjon av Treholtmytologien.

– Men det viktigste for oss er å underholde. Dette er kino, og folk skal spise popcorn og more seg i 80–90 minutter, sier han.

– Vil være favorittspion

Mange mener at Arne Treholt ble feilaktig dømt på grunn av det politiske klimaet og konteksten som hersket under den kalde krigen.

– Det gikk veldig mye prestisje i spionsaken, og det er ingen som har noe å tjene på at det blir endret. Treholt vil nok være favorittspionen vår i lang tid framover, mener Thomas Cappelen Malling.

Tillatelse fra Treholt

Scenene i filmen er tatt opp rundt omkring i hele Norge, i Bergen, Rjukan og i Hardangerfjorden, mens ninjaleiren ble lagt til Gressholmen i Oslofjorden. Filmen er bundet sammen med autentisk arkivmateriale fra den aktuelle perioden, slik som ubåtjakten i Hardangerfjorden, eksplosjonen på Oslo S, Alexander Kielland-ulykken og selvsagt Treholts berømte Wien-møte.

– Det er blitt en alternativ sann historie om hva som skjedde med Arne Treholt, sier Cappelen Malling.

– Hva sier Arne Treholt selv om filmen?

– Han har ikke sett den ennå. Men vi har hatt Treholts tillatelse hele veien. Han stoler på oss etter å ha lest boka som kom for seks år siden.

Les mer om filmen på ninjatroppen.no (Ekstern lenke)