Gjør sangernes juleturné

Artikkelen er over 4 år gammel

Mads Belden, Christine Gulbrandsen og Rein Alexander er klare for julekonserter i Grue og Strøm.

DEL

De reiser i tid og rom med en mange hundre år gammel toneskatt.

– Det er ikke bare melodiene som har reist langt. Vår juleturné har stemmen i fokus, sier Mads Belden.

– Sangene er fra den europeiske julen, vi synger faktisk på fem ulike språk. Mange melodier har tysk opphav. Den amerikanske julen får andre ta seg av på sin utmerkede måte, svarer Rein Alexander.

Folketonen

– Publikum får noe de ikke visste at de ønsket seg, legger han til.

– Det er et enormt spenn rent melodisk og i tid. Det er snakk om å gå over ganske mange oktaver. Fra det sarte til det pompøse. Det er som skapt for oss, våre tre stemmer, svarer Mads Belden.

– Folk kjenner kanskje melodilinjen fra spilledåsen når barna skal sove. Egentlig heter den Schuberts vuggevise, vi gjør en italiensk variant, svarer Mads Belden.

Den engelske julen

– Ta julesangen «Mitt hjerte alltid vanker». Hvor gammel er sangen egentlig, selve folketonen, hvor kom den fra opprinnelig og hvor langt har den reist? spør Rein Alexander.

Fjorårets konsertturné var en prøvestein for de tre sangerne. Rein Alexander, som har bodd flere år i London, foreslo å gjøre noen christmas carols, britiske julesanger:

– Og så skjedde det noe veldig uventet, vi fikk en enorm respons, nettopp på christmas carols-ene. Det må ha ligget der i folk ubevisste. Julesanger i engelsk versjon, slike vi har hørt før og som har ligget der i bakgrunnen, kommenterer Rein Alexander.

Engelske dramaserier fra folkeliv og publiv i fiktive «Aidensfield», østkantbeboerne i «East Enders», overklasseliv i «Downton Abbey», jordmordrama i etterkrigstidens Øst-London og en barndom fylt av dramaserier basert på Charles Dickens folkekjære figurer. Den engelske sans ligger for nordmenn.

– Det er ikke så mange som gjør en julekonsert som oss, mener Christine Gulbrandsen.

– Konsertene ble særlig godt mottatt av kirketjenerne og organistene i fjor. De takket for musikk utenom det vanlige. Vi kaller juleturneen for sangernes julekonsert, sier Mads Belden.

Artikkeltags