Gå til sidens hovedinnhold

Først og sist – 25 år etter

Artikkelen er over 7 år gammel

Odalen har alltid vært «motstrøms» i dansebandland. First'n Last fra Skarnes beviste det grundig for 25 år siden. Nå gir de ut plata på nytt.

Et aldri så lite jubileum markeres i disse dager, men vokalist fra den-gang-da, Kai Ullerlien, vil ikke love noen gjenforeningskonsert.

Voksenlivet har «tatt» gutta, og ikke alle er aktive musikere lenger. Men moro var det å samles på trappa på Odalstunet og få tatt eksakt samme bilde som til coveret for 25 år siden:

Les også anmeldelsen av plata her!

Odals-blues

– Vi har veldig mange gode minner, og hadde mye moro. Vi var ambisiøse og hadde store mål, men ikke alt gikk i oppfyllelse, sier Kai.

De seks gutta fra Skarnes var på turné og hadde spillejobber over hele landet en periode. Og at røttene er i Norges sør-stater – Sør-Odal, høres både på originalen og den nye cd-innspillingen, som også har ekstra spor:

– Låter som «Old dusty road» og «Big City Dream» handler om Odalen. Om det å bo på et lite sted, lengte til byen, men også lengte hjem, sier Kai.

Ekte sørstatssoul, med andre ord. For ikke å snakke om «Junkfood Mama»:

– Den er dedikert May Ryen, som jobba på gatekjøkkenet på Esso'n for 25 år sida, sier Kai.

Esso'n på Skarnes og gatekjøkkenet der, har vært samlingssted og nerve for ungdom i bygda i årtier, og er det fortsatt. Ikke unaturlig at det er verdt en egen låt.

Fra rått til polert

Selv spiller Kai på hobbybasis, Ole Olstad har igjen begynt i band, og Paul Larsson er det mange som kjenner fra Paul & The Torpedos. Finn Lilleseth er den som fortsatt spiller fast og gir ut album, som medlem av «Bra Landsens Folk», bandet til Thomas Mårud og Levi Henriksen.

Eksterne spor er musikk som er spilt inn i Roxy studio i Fredrikstad to år før utgivelsen. Det er aldri blitt gitt ut, og er i så måte nye sukkertøy for fansen.

– Ikke alt vi spilte inn var like bra, men vi har valgt å ta med også et spor med trommesampling og polert lyd. Det viser litt historikk om hva vi har vært igjennom, men det var jo ikke oss, med et slikt lydbilde, sier Kai i dag.

Nostalgisk

First'n Last har også lært at musikk ikke lenger er noe du eier selv. Lp'n fra 1986 er piratkopiert og ligger til nedlasting på amazon.no, og til og med på «Rockheim» – Norges offentlige museum for rock, ligger den digitalisert, uten at First'n Last noensinne er spurt.

Den tråden orker de ikke forfølge, men det beviser i hvert fall at musikken er populær fortsatt.

Kai er spent på hvordan plata blir mottatt:

– Dette blir jo en nostalgisk utgivelse, kanskje mest for dem som har et minne om oss og var på konsertene våre. Folk i moden alder, for det er vel der vi er nå, sier Kai.

Men sørstats-musikken er slitesterk, og Kai er litt på gli når vi igjen spør om gromlyden fra cd'n kan høres fra ei scene, med et gjenforent First'n Last:

– Det hadde vært gøy om det ble en så stor oppslutning etter cd-slippet at det ble et krav, men da har vi mye øving å ta igjen! sier Kai Ullerlien.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.