Et spesielt talent

Artikkelen er over 18 år gammel

– Jeg begynte å tegne på smørpapir da jeg var åtte år gammel. Så ble det ordentlig papir, og nå liker jeg helst oljemaling. Ole Anders Bottolf er på besøk hos sin gode venn i Eidskog, Max Ivan Lindkjølen. Og som alltid har han kofferten full av malerier. Max er hans beste kunde – og venn.

DEL
Det hele begynte da Max Ivan hadde jobb som hotellsjef på Pers Hotell på Gol i begynnelsen av 80-tallet.
– Jeg ansatte ham som oppvaskhjelp, og vi hadde etter hvert mange stunder sammen der. Både med oppvask og prat. Jeg oppdaget malertalentet hans og bestemte meg for at hans bilder skal jeg samle på, så jeg ser utviklingen hans, sier Max Ivan.

Vennskap
Det var også begynnelsen på et nært vennskap.
– Ole Anders er å regne som en av familien. Da vi flyttet til Hallingdal og drev eget hotell, kom han og besøkte oss. Og vi har holdt kontakten hele tiden, også etter at vi flyttet tilbake til Eidskog for å begynne reisebyrå og cateringfirmaet som jeg nå driver hjemmefra.
– Flere ganger i året treffes vi, og det er alltid spennende å se hva han har med seg av nye motiver, sier Max Ivan.
Ole trenger litt mer hjelp til praktiske ting som papirarbeid og slikt enn de fleste gjør, og det hjelper Max Ivan med.
– Men dette er ingen form for veldedighet, vi kjøper Ole Anders' sine bilder fordi de har høy kvalitet, han har en stil som vi liker, og det er en form for investering for oss. Dessuten gir det oss en ekstra dimensjon at maleriene vi har – nærmere 70 stykker er det nå – er laget av en person som betyr mye for oss, sier Max Ivan. Ofte når de har besøk, får familien Lindkjølen spørsmål om de ikke kan tenke seg å selge bilder.
– Det blir alltid nei. Men vi tar imot bestillinger og formidler dem, sier han.

På slottet
Ole Anders Bottolf er så vidt vi vet den eneste som har fått lov å levere portrettmaleri av kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit til slottet.
Det er en omstendelig prosess, der man først må sende inn fotografi av maleriet og søke om å få levere det.
– Jeg fikk et veldig hyggelig brev tilbake, om at de gjerne tok imot maleriet mitt, sier Ole Anders. Han har også malt prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon Magnus på konfirmasjonsdagene, og kong Olav. Flere kjendiser har han malt; han Oluf og ho Emma er blant dem, og de har bildene hjemme hos seg.

«Gjør» huset
– Huset vårt ligger midt i skogen, det er laftet, og det passer godt til Ole Anders' motiver, som nesten alle er fra naturen. Han hadde oppdraget med utsmykningen av alle rommene på den nye hotellfløyen, og det er kjære minner for oss å ha Myking Fjellstue både i sommer- og vinterdrakt på veggen, sier Max og kona Kristin.
Ole Anders har vært med på utstillinger både på Sjølyst og i Seljord, han har foruten to år på tegnelinje på videregående vært på malekurs i Frankrike. Det var forresten en artig opplevelse:
– Vi var på en vingård, og malte de som høstet druer. Og så fikk vi smake på vinen også. Da skal jeg si det ble sving på malinga, humrer Ole Anders.
– Når stiller du ut i Eidskog?
– Det gjør jeg gjerne, men da må jeg skynde meg å male enda mer, sier kunstneren, som fortsatt bor på Gol og er ansatt på Pers Hotell, og maler så ofte han har tid.
– Utstilling her, ja det var en god idé. Det må vi få til, sier Max Ivan.
– Det satser vi på til sommeren! sier de to vennene.

Artikkeltags