- Man kan ikke si annet enn takk. Hadde jeg kunnet tale, hadde jeg holdt en lang og vakker tale. Jeg er imponert over at Sør-Odal har fått til en kunstforening. Noe slikt fantes ikke i min barndom, sa en glad og rørt Kåre Tveter til de sekstitalls gjestene i kunstforeningens lokaler på Skarnes.

Ung mann

Det var en opplagt og tørrvittig kunstner som mottok en hyllest i både ord og toner. Alle de vakre ordene sto i mild harmoni til Anne-Marie Bråthens framføring av egne tonesettinger av Gudbrand Sætherns dikt om sensommeren.

- Du debuterte med bildet «Snøfall» i 1952 - et helt annet uttrykk enn det du senere er blitt kjent for, sa Cato Bekkevold, leder i Sør-Odal Kunstforening.

- Jeg kan ikke skjønne at dette kan være snøfall. Det må være en gal tittel fra den unge kunstneren! svarte den eldre kunstneren tørt.

- Din kunst, Kåre, er aldeles umulig å få satt ord på, fortsatte Cato Bekkevold.

- Jeg kan det ikke selv, jeg. Jeg bare vet at det må komme slik. Men nå må du ikke si mye pent om meg, jeg kan jo bli innbilsk, repliserte Kåre Tveter kjapt.

Stor

- Jeg siterer de som har mer greie på dette enn meg! svarte Bekkevold blidt og fortsatte:

- Da dronning Sonja skulle vise fram norsk kunst i New York, tok hun med din kunst.

- Bare en liten del av det hele, korrigerte Tveter.

- Kåre er en av våre fremste billedkunstnere. Han vil med tiden bli nevnt i samme åndedrag som Munch, Karsten og Weidemann, sa forfatteren Arvid Møller i sitt kåseri. I fire bøker har han og Kåre Tveter samarbeidet.

Lyset

Møller ga noen muntre minner om Kåre Tveters bil Morris Mini - som etter kunstnerens utsagn var en bil man kledde på seg. Han fortalte om deres møte med lyrikeren Hans Børli og dennes aversjon mot både vinter og snø, om en biltur til Skåbu - hvor kunstneren malte ett av sine få akvareller med fjellmotiv, og Tveters sans for måneden august - som ga ham den roen han trengte for å male. I deres august-bok fra 1987 sa Tveter at «august er en forsoning med lyset vi har levd i siden pinse».

- Ja, tenk, slik kunne jeg snakke i 1987, svarte Kåre Tveter kjapt.