Der vi kommer fra

Artikkelen er over 12 år gammel

Billedkunstner Alf-Kaare Berg forteller i sin nye utstilling om barndommens kystsamer som i fornorskingens navn verken skulle ses eller høres. Til slutt ble de helt usynlige.

DEL

Men symbolene deres levde videre om enn i helt nye sammenhenger. Berg fikk et realt støkk da han for noen år siden gjenfant en samisk runebomme fra 1500-tallet, sjamanens magiske tromme, på et museum i Roma:

- Vi ungene på Senja fikk ikke lov til å snakke med dem eller om dem om de så veldig samiske ut. Sjøsamenes kulturelle identitet var helt fortiet. Vi visste at de fantes, selv om det var forbudt å snakke samisk eller joike, for den saks skyld. Men titter du i dag nøyere etter på folk fra Senja, ser de annerledes ut enn vi gjør her nede i Kongsvinger. Klart det var samiske aner hos de fleste, mener Alf-Kaare Berg.

Naturreligion

- De satte veldig få fysiske spor etter seg. Men i bergveggene fantes mektige bilder og symboler som jeg nå bruker i bildene mine - eller lager variasjoner over. Kveita og bjørnen, begge var magiske vesener og ble holdt som hellige. Etter at jeg dro fra Senja, gravde arkeologer fram 6000 år gamle hustufter i nabobygda, sier han og smiler.

Tilhørighet er temaet for alle de 41 arbeidene han nå viser i den nye separatutstillingen i Aamodtgården. Hans budskap er at vi alle kommer fra et sted. Men vi er kanskje ikke helt bevisste på hvorfra.

Dobbelthet

Selv bilen i maleriet «To sider av samme tak» kaster ikke skygge slik som andre biler. I skyggen står en rein, en stilisert en slik vi er vant til å se fra helleristninger. På taket står en TV-antenne. Men det er ingen vanlig antenne, derimot en samisk variasjon av et kristent kors. Og på himmelen lyser sola - i form av det symbolet sjamanen hadde på runebomma.

- Spiralen er i mange kulturer symbolet på den livgivende sola. I «Månenatt» er det ikke husskyggen en skygge, men en samisk gudinne.

Separat

Han gleder seg meget til utstillingsåpningen lørdag. 12 år er gått siden han sist stilte ut separat i Aamodtgården. I fire år har han arbeidet med utstillingsforberedelsene. Flere av maleriene er tidligere publisert som illustrasjoner i Eli Bergs bok «Det skapende mellomrommet i møtet mellom pasient og lege».

Alf-Kaare underviser nå i visuell kommunikasjon ved Universitetet i Tromsø og det ventes et visst innrykk av leger til utstillingsåpningen lørdag.

- Tenker du etter, har du sett alle symbolene før. Det er noe gjenkjennbart for alle sammen.

Artikkeltags