150 år siden innvielsen

JUBILEUM: I morgen er det 150 år siden Hof kirke ble innviet, men kirken er	 ikke ferdig, og jubileet flyttes til samfunnshuset. Under kirkekaffen vil Tord Langmoen og bokkomiteen fortelle og lese fra boka.FOTO: BRITT-ELLEN NYMOEN

JUBILEUM: I morgen er det 150 år siden Hof kirke ble innviet, men kirken er ikke ferdig, og jubileet flyttes til samfunnshuset. Under kirkekaffen vil Tord Langmoen og bokkomiteen fortelle og lese fra boka.FOTO: BRITT-ELLEN NYMOEN

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

I morgen er det 150 år siden Hof kirke ble innviet. Tord Langmoen har skrevet bok til kirkejubileet.

DEL

Trond Langmoen forteller historien om menneskene som har vært knyttet til Hof kirke gjennom 150 år.

Debutanten har så vidt åpnet bokesken, og er stolt og spent på mottakelsen.

– Dette er min første bok, og jeg håper det skal bli en bok hofferne blir glad i, ikke en bok som de bare putter i hylla, sier Tord Langmoen.

Han har 25 års medieerfaring fra aviser, blader og bokforlag. Vant med å skrive korte tekster basert på fakta. Nå har han også tillatt seg å skrive en oppdiktet historie parallelt med de historiske fakta om kirken og de som har vært med og prege dens historie gjennom 150 år. Som ansatte, tillitsvalgte og frivillige.

Stor dugnad

Fortellingen handler om vesle Anna fra Store Bjørke, som kommer med foreldrene til kirkeinnvielsen 17. oktober 1860. Anna er opptatt av det høyreiste spiret, og vil gjerne finne ut om hun kan se Gud der oppe. Den andre vi følger i fortellingene, er skomakersønnen Vesle-Jakob, som vokser opp i små kår. I fortellingen følger vi de to slektene gjennom fem generasjoner. Leseren går inn og ut av fortellingen og historien, men det er aldri tvil om hvor du veksler mellom fiksjon og fakta.

– Det har vært veldig spennende og morsomt, mye arbeid og en stor dugnad for alle fem i bokkomiteen. Der har Runar Olsen vært leder, og det hadde aldri blitt noen bok uten ham. Runar fikk med Kristin Bråten Hansen, Anne Bråten og Ivar Barane, og de har gjort et uvurderlig arbeid. Vi visste vel ikke helt hva vi sa ja til noen av oss, men det har vært en spennende og god prosess, grådig moro og veldig lærerikt, sier Langmoen.

Historiefortelleren

Mange har bidratt med historie, fakta og riktige navn. De har hatt kunnskapsrike rådgivere som har vært avgjørende for å mestre håndteringen av fakta. Den største takken mener han kona Jorun skal ha, for det har gått med mange kveldstid og helger. I sluttprosessen kunne Tord våkne om natta med hodet fullt av manus og tenke at han aldri ville bli ferdig.

– Det tok to år, og da manus var levert, følte jeg et enorm tomrom, forteller forfatteren.

Tord Langmoen, som selv er hoffer og nå bosatt på Eidsvoll, er ingen historiker. Derimot er han historiefortelleren. Derfor har også «Den høyreiste kirken i Hof» blitt et spennende eksperiment. Med denne vekslingen gjennom hele boka mellom korrekt historie, bilder og nøyaktige bildetekster – og den oppdiktet historien, er boka blitt spennende lesning.

Langmoen ønsket å ha mer fokus på menneskene enn bygningen. Boka som ble skrevet av Birger Lofnes ved 100 års jubileet hadde fokus på kirkebygget og Olavskirka.

Artikkeltags