(Østlendingen)

Av 40 delegater på det ekstra ordinære fylkesårsmøtet i Elverum stemte 23 for å gå i regjering med Sp og Ap. 14 vil at KrF skal gå inn i regjeringen til Erna Solberg. 3 stemmer var blanke.

27 av 13 i Hedmark KrF ønsker at KrF skal søke regjeringsmakt.

Fylkespartiet vil sende seks representanter til det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november. Fire vil representere Hareide-fløyen. To vil representere mindretallet under landsmøtet.

Dermed kan Hareide innkassere en etterlengtet opptur med et flertall på to representanter fra Hedmark KrF.

Ikke sans for kupp

– Det gikk omtrent slik som ventet. Hamar er blå, Stange og Ringsaker er delt, mens resten av Hedmark har klart flertall for Hareides linjeskifte i Kristelig Folkeparti, sier leder i Hedmark KrF, Oluf Maurud.

Fylkeslederen er fornøyd med resultatet under det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Hedmark KrF. Nå håper han at andre fylker retter opp igjen resultatet fra Rogaland KrF der de blå vinnerne (les: tilhengerne av Erna Solberg) stakk av gårde med 15 av 16 utsendinger til tross for at Hareide-fløyen fikk nesten en tredjedel av stemmene.

– Vi valgte en mer demokratisk framgangsmåte. Utsendingene våre representerer stemningen i fylkesårsmøtet. Og slik bør det også være i andre fylkespartier. Jeg har ingen sans for kupp i noen retninger, sier Oluf Maurud.

 

Det ekstra ordinære fylkesårsmøtet i Hedmark KrF skapte stor medieinteresse med NRK, TV2, VG, lokale medier til stedet. Møtet ble streamet på direkten.

I alt 40 utsendinger fra hele Hedmark møtte på Scandic Elgstua for å bestemme hvilke retning og hvilke regjering KrF skal gå for under det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Ut fra de mange talerne – i alt 25 utsendinger – lå det an til dødt løp, men under avstemningen ble det flertall for at KrF bør inn i regjering med Ap og Senterpartiet.

Rød og blå innledere

Nestleder i Hedmark KrF, Ragnfrid Granerud holdt hovedinnlegget for «den blå siden», mens stortingsrepresentant Tore Storehaug fra Sogn og Fjordane støttet «den rød siden».

Argumentene er kjente. Et regjeringssamarbeid som også innebærer å sitte i regjering med Frp er uaktuelt, mente Storehaug. Han argumenterte for at KrF er et sentrumsparti med nærhet til Sp. Politisk står også Ap nærmere KrF enn en blå regjering med Frp.

Granerud mente KrF-lederen hadde trukket partiet inn i tåken.

– Det handler om ideologi. KrF er ikke et sosialistisk sentrumsparti. Med Ap blir valgfriheten mindre, sa hun og rådet partiet om å søke samarbeide med Erna Solberg.

 

Tidligere fylkesleder i Kjell Bjørnseth mente tiden var inne for partiet å ta en venstresving for å få til et samarbeid med Sp og Ap. Ikke minst vil det gi bedre resultater i distriktspolitikken, i landbrukspolitikken, fordeling og solidaritet, ifølge ham.

KrF-veteranen Magne Rydland – og KrFs stortingskandidat ved forrige valg – støttet også Hareide-linja.

– Erna Solberg valgte Fremskrittspartiet. Det må få konsekvenser, påpekte Rydland.

Hamars varaordfører Geir Byberg mente det vil være etisk problematisk å skulle velge Jonas Gahr Støre når Hareide og partiledelsen og KrF gikk til valg med å støtte Erna Solberg som statsminister.

– Hareide må trekke seg

Geir Frøyshaug fra Hamar KrF gikk vesentlig lenger. Han oppfattet det som et svik at Hareide ikke hadde orientert sine nestledere om sine nære samtaler med Jonas Gahr Støre.

Etter møtet oppfordret Frøshaug overfor Østlendingen Hareide om å trekke seg som partileder etter landsmøtet.

– Vi må få ro i partiet. Med Hareide i ledelsen vil KrF få store problemer. Vi vil miste velgere, hevdet han.

 

Best i opposisjon

Tidligere stortingsrepresentant Åse Wisløff Nilssen mente at KrF burde fortsette i opposisjon framfor å velge side.

– Å gå til Ap betyr regjeringskrise. Det er helt feil tidspunkt. En regjering må felles på en sak. Vi må diskutere politikk, understreket Wisløff Nilssen.

Både Magne Berg og Charlotte Veland Hoven vil at KrF fortsatt skal være i opposisjon. – Vi må ha is i magen. Miraklenes tid er ikke forbi, sa Hoven og viste til KrFs brakvalg i 1997.

 

Frp en rød klut

Leder i Elverum KrF, Magne Berg ville også vente. Han innrømmet å lide av sosialistvegring, men så på Frp som en rød klut.

– Jeg vil vente, men må jeg velge, blir det Hareide, sa han.

Diskusjonen bølget fram og tilbake.

Flere var opptatt av det elendige valgresultatet. Og det vanskelige forholdet KrF historisk har hatt med Arbeiderpartiet. Frps mange angrep mot Hareide svir også.

Dannet uten bibelsitater

Diskusjonen foregikk i sømmelige former; dannet og med stort engasjement uten bruk av bibelsitater og harde ord fra noen av fløyene.

– Selvfølgelig hadde jeg håpet at den blå siden hadde vunnet. Men avstemningen gjenspeiler holdningen i Hedmark KrF. Vi kommer fra et tradisjonelt rødt fylke, fastslår fylkesnestleder Ragnfrid Granrud.

 

Hun håper at landsmøtet gir blått flertall slik at KrF kan søke regjeringsdeltakelse i Erna Solbergs regjering med Høyre, Venstre og Frp.

– Jeg er ikke i tvil om at KrF i framtiden er best tjent med å velge Sp og Ap. Vi trenger nye impulser. Og vi trenger nye og flere velgere, påpeker Oluf Maurud.

På gangen etter fylkesårsmøtet ble det av enkelte murret over at de to blå-utsendingene til landsmøtet egentlig begge argumenterte mest for at KrF burde fortsatt å være opposisjonsparti.

Utsendingene

Disse seks skal representere Hedmark KrF under landsmøtet 2. november.

Hareide-fløyen: Oluf Maurud, Magne Rydland, Thomas Engåvold og Kjell Bjørnseth.

Erna-fløyen: Charlotte Veland Hoven og Ragnfrid Granerud.