Gå til sidens hovedinnhold

"Kriminelle vil utnytte situasjonen"

Artikkelen er over 1 år gammel

Folks utrygghet og myndighetenes tiltakspakker vil bli utnyttet av kriminelle som ser en mulighet til å berike seg. Korona-kriminaliteten kommer.

LEDER:

Tøffe tider henter fram det beste i mange av oss – men det verste i enkelt. I sin trusselvurdering for 2020, slår Økokrim fast at både privatpersoner og næringsliv vil bli bedratt som følge av koronapandemien. Hvis så mange som mulig av oss har den bevisstheten i bakhodet, kan vi kanskje holde også antallet bedrageritilfeller nede.

Aftenposten skriver i en reportasje at de såkalte Nigeria-brevene er erstattet av munnbind-brev. Ransmenn kler seg ut som helsepersonell for å ta seg inn i husene til folk. Talsperson Claire Georges i Europol er bekymret. Det er også norske politimyndigheter. Krisetider gir uante muligheter for dem som vil berike seg på folks frykt eller myndighetenes tiltakspakker.

I sin trusselvurdering for 2020 tar Økokrim opp «korona-kriminalitet» spesielt.

«Verden har endret seg den siste måneden på måter vi ikke kunne forutse, og vi kan ennå ikke si fullt ut hvordan koronapandemien vil påvirke samfunnet og kriminalitetsutviklingen», sier Hedvig Moe, konstituert Økokrim-sjef, i forbindelse med trusselvurderingen.

Økokrim slår fast at koronaviruset og økt økonomisk usikkerhet skaper et handlingsrom for kriminelle opportunister som vil utnytte den sårbare situasjonen vi befinner oss i. Kriminelle vil utnyttet situasjonen for å bedra både privatpersoner og næringslivsaktører. Man forventer at kompensasjonsordningene til næringslivet vil tiltrekke seg kriminelle som ønsker å profittere på dem. Det antas at svindel med dagpenger vil øke som følge av koronapandemien, og at redusert oppdagelsesrisiko forbundet med konkurskriminalitet vil bli utnyttet av kriminelle aktører.

I tillegg kommer altså svindelforsøk og kriminalitet rettet direkte mot enkeltpersoner.

I disse tidene handler mye om tillit. Vi må ha tillit til myndighetenes tiltak – og til hverandres evne til å etterleve dem. Men vi kan ikke være like tillitsfulle i alle situasjoner. Økokrims trusselvurdering er en påminnelse om akkurat det.

Kommentarer til denne saken