Fredsmonumentet ble feiret med brask og bram i fjor høst. Nå blir det filmpremière i biblioteket.

«Norske og svenske fredsvenner reiste dette monument 1914 med tak for hundreaarig fred». Inskripsjonen står der fortsatt, og freden består mellom grenselandene.

I forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor, var det stor markering i grensegata med 2000 mennesker til stede, og hele seansen ble behørig dokumentert av Glåmdalens frilanser og filmmann Kjell R. Hermansen.

– Han har gjort en kjempejobb, sier kultursjef Maj-Britt Verhaug i Eidskog kommune.

Tirsdag 28. april vises filmen på Eidskog biblioteks nyanskaffede kinolerret.

Her kan det vises alt fra filmer av lokalhistorisk interesse, til unge fra kulturskolen som får en arena for å vise filmer de har laget. Lerretet kan brukes som storskjerm i foredragssammenheng. Å åpne med en egen dokumentar, er ekstra moro, synes Verhaug.

Bakgrunnen for at de ønsket å få dokumentert 100-årsfeiringen, var at kommunen skal ta vare på minner i en tidskapsel som skal åpnes om 50 år, og filmen er et flott bidrag, mener Verhaug:

– Vi får bare håpe Nasjonalbiblioteket har utstyr til å vise den om 50 år! ler hun.

Over 2000 mennesker var med på feiringen av fredsmonumentet i fjor, og mange har etterlyst å få se opptakene.

Dermed ble Kjell R. Hermansens arbeid med filmen noe mye større enn det i utgangspunktet var tenkt:

– Jeg ble spurt av kommunen om jeg kunne filme litt under arrangementet. Det ble mer enn litt. Jeg var der hele dagen og filmet alt som skjedde. I ettertid ble det en stor, men morsom, jobb å klippe sammen og lage film av materialet, sier Hermansen, som framhever det gode samarbeidet han har hatt med både Eidskog og Eda kommuner, og Köla fotoklubb som har bidratt med originalfotografier fra 100 år tilbake.
filmpremière