Reiser til utlandet frarådes iallfall til 1. juli. En strek i regningen for deg som hadde håpet på shopping i Charlottenberg eller en sommerferie omtrent som normalt, selvsagt, men statsminister Erna Solberg hadde heldigvis også noen gode nyheter med seg under regjeringens korona-pressekonferanse i Oslo i går.

For frister det vel så mye å spasere langs bryggen i Bergen som langs Platja de la Barceloneta i Barcelona, er det bare å starte planleggingen. Det åpnes nemlig nå opp for innenlandsreiser, selv uten aktverdig grunn. Men du formanes fortsatt til å planlegge turen godt, følge smittevernreglene og være ekstra varsom i områder med høyere smittepress.

Mens det innenlandske frislippet gjelder umiddelbart, starter neste trinn i gjenåpningen først 27. mai. Da går skoler og barnehager over på grønt nivå, med mindre det er høyt smittetrykk i området, og studenter kan i større grad møte til undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler. Barn og unge får dermed en mer normal hverdag – endelig.

Privat kan du ha besøk av inntil 10 gjester hjemme. KIL Toppfotball kan begynne å spille treningskamper, og går alt etter planen vil det åpnes for seriespill i PostNord-ligaen tre uker senere. Du kan bestille deg en øl på byen uten å være nødt til å spise samtidig, og det åpnes for skjenking fram til midnatt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) rykket denne uka ut og advarte europeiske land mot å åpne opp for fort, og da spesielt knyttet til reiser mellom landene. Pandemien er ikke over. Nye mutantvarianter popper opp i stadig flere land. Økt mobilitet og flere interaksjoner mennesker imellom, øker smittefaren, understreker organisasjonen, ifølge The Guardian.

WHO har selvsagt et poeng. Men vi skal – og må – tilbake til en mer normal hverdag. Tiltakstrøttheten er stor. Det kan være farlig å åpne for fort. Men det er ikke risikofritt å åpne for sent heller.