Gjennombrudd for norske hjernekreftforskere

Artikkelen er over 1 år gammel

Norske forskere går mot et stort gjennombrudd for behandling av hjernekreft. Ved bruk av virus for å angripe svulster, kan pasienters levetid forlenges.

DEL

Studien viser at ved å sprøyte virus inn i hjernesvulster kan levetiden til pasienter bli forlenget med opp til seks år, skriver NRK.

– Resultatet er faktisk blant de mest lovende jeg har sett i hele min karriere som forsker, sier professor og hjernekreftforsker Rolf Bjerkvig til kanalen.

Behandlingen, som forskere nå har testet ut på mennesker, går ut på å injisere en modifisert variant av polioviruset direkte inn i hjernesvulsten på syke pasienter. Viruset tar knekken på kreftceller og aktiviserer deretter immunforsvaret slik at det dreper kreftcellene.

Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med Duke University i USA arbeidet med prosjektet i seks-sju år. Så langt er forsøket gjort på 60 testpersoner ved det amerikanske universitetet.

– Jeg ser for meg at dette trolig vil erstatte nåværende behandlingsformer. Men da må vi vise at dette virker når vi har behandlet mellom 600 og 1.000 pasienter om to-tre år, sier Bjerkvig.

I 2016 fikk 840 mennesker i Norge påvist kreft i hjerne- og sentralnervesystemet, viser tall fra Kreftregisteret. Rundt 300 av disse fikk påvist glioblastom, den mest aggressive typen for hjernesvulst.

(©NTB)

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags