Musikkinteressen fikk han som åtteåring da han kom til Moss. Der møtte han lokale gutter som spilte i Frelsesarmeen.

– Der fikk jeg en baryton og et sanghefte med noter. Jeg gjorde som jeg fikk beskjed om av musikklæreren min, og det ble det musikk av, forteller Erik, som etter hvert dro ut i verden for å studere.

– I 1956 reiste jeg til Göttingen og studerte medisin i seks år. Der spilte jeg i studentforeningens symfoniorkester, forteller han.

Tilbake i Norge begynte han ved Moss sykehus før han i 1979 kom til Kongsvinger sykehus og jobbet på fødeavdelingen som gynekolog.

– Og det er derfor jeg spiller valthorn nå, for det er så godt grep på den, sier han med en latter.

Musikk har vært en stor del av livet til Erik og han har spilt i mange korps og symfoniorkestre over hele østlandsområdet. Mange turer rundt i Europa og USA har det blitt også.

– Man er en liten brikke i et større eller mindre skaperverk. Musikk er kunst og musikken har tatt meg ut i verden, forteller Erik, som også har flere norgesmestertitler i janitsjar, samt innehaver av Norges musikkorpsforbunds fortjenstmedalje i sølv.

– Den fikk han for sin genuine interesse og store engasjement for korps og musikk, skyter korpsleder Harald Moen inn.

– I korps kan man være med så lenge man orker og har helse til det. Det blir en livsstil. forteller Erik som nå tar det litt roligere i orkesteret.

– Tidligere spilte jeg førstehorn, men nå holder jeg meg til fjerdehorn. Det passer meg bedre, for det er mindre slitsomt, sier Erik som hver dag trener minst en time for å holde seg i form.

– Hele livet har jeg enten gått, syklet, stått på ski eller padlet kano. Det er viktig å holde seg i form, sier Erik som under siste øving ble overrasket av sine medspillere i orkesteret.

Til lykke med feiringen og gleder oss til mange og fine musikkopplevelser som kommer, sa han før han overrakte gaven fra Nord-Odal musikkorps og Glommasvingen janitsjar, en vinbeholder fra en lokal kunstner med ei høne som motiv.

– Du vet, måten du har traktert faget ditt og måten du trakterer hornet ditt på gjennom nesten 100 år, så synes jeg det passet fint med ei høne, sa Harald Moen.

– Jeg hadde håpet dette bare skulle skli stille forbi og bare blitt en rolig feiring med familien, kommer det lattermildt fra Erik.

– Men klart det er stort å bli satt pris på av musikkvenner, smiler Erik som nå gleder seg til konserten de skal ha i Milepælen 7. Mars.

– Da er det Beatles og annet britisk som står på programmet, forteller Erik Hovland.