Gå til sidens hovedinnhold

Koronavaksine og dødsfall

13 dødsfall knyttes til bivirkninger av koronavaksinen. Bør det gjøre deg bekymret?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Onsdag denne uka rundet vi 33.000 satte koronavaksiner her i landet. I Åsnes og Våler er man kommet så langt at 20 prosent av vaksinene nå settes på helsepersonell, samtidig som man holder trykket oppe blant de eldste.

Tilgangen på vaksiner blir stadig bedre. Fredag morgen var Roger Walter Holland (75) den første i landet som fikk vaksinen fra produsenten Moderna. Det skjedde på Grünerløkka i Oslo.

De fleste av oss kommer imidlertid fortsatt til å få vaksinen fra Pfizer i armen. Innen utgangen av februar skal Norge ha fått 320.000 Pfizer-doser og 67.000 Moderna-doser, ifølge VG.

Det er meldt om 23 dødsfall i forbindelse med vaksinasjon. Foreløpig knytter Legemiddelverket 13 av disse til bivirkningene som følge av vaksinen.

«Meldingene kan tyde på at vanlige bivirkninger fra vaksiner, slik som feber og kvalme, kan ha ført til dødsfall hos enkelte skrøpelige pasienter», sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NTB.

Legemiddelverket vurderer alle meldinger om bivirkninger sammen med Folkehelseinstituttet, og dødsfallene medfører nå at Folkehelseinstituttet endrer koronavaksinasjonsveilederen når det gjelder de aller svakeste eldre.

Fortsatt, og dette er viktig, vil eventuelle bivirkninger mer enn oppveies av redusert risiko for å bli alvorlig syk av covid-19. Men for de aller skrøpeligste, kan altså relativt milde vaksinebivirkninger få alvorlige konsekvenser. Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor helsepersonell til nøye å vurdere nytte versus ulempe ved vaksinering for svært skrøpelige og terminalt syke pasienter.

Dødsfallene blant de aller svakeste pasientene må ikke få alle oss andre til å vegre oss mot vaksinen. Først når mange nok av oss er vaksinert, kan vi returnere til en mer normal hverdag. Eller som Roger Walter Holland sa til VG etter at Moderna-vaksinen var i kroppen: «Vi som har sittet inne hele vinteren kan etter hvert komme ut, klemme og snakke. Det er viktig».

Kommentarer til denne saken