Koronaens bivirkninger

TØFT FOR MANGE: Hva gjør koronatiltakene med folkehelsen på sikt?

TØFT FOR MANGE: Hva gjør koronatiltakene med folkehelsen på sikt?

I et leserinnlegg skriver en 13-år gammel jente at det ikke er gøy å være ungdom lenger. Bivirkningene av koronatiltakene må tas på alvor.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Protestene mot de sterkt inngripende tiltakene for å stagge virusspredningen har så langt vært sporadiske og relativt beskjedne her til lands. Men den siste tiden har det dukket opp stadig flere røster; folk som roper varsku om potensielt farlige bivirkninger av de langvarige og omfattende tiltakspakkene. Vi har levd med dem – i større og mindre grad – i over 10 måneder nå.

I et innlegg (ekstern lenke) på Aftenpostens debattside for unge, Si;D, beskriver en 13 år gammel jente med enkle ord den fortvilelsen og forvirringen som preger mange, unge som gamle, for tiden. Med en far og en bror med underliggende sykdom, er hun livredd for å bringe smitte hjem. Samtidig savner hun å kunne være sammen med vennene sine. Det blir mye Netflix, forteller hun, selv om «mamma maser om at jeg er for mye på skjerm». Noen som kjenner seg igjen?

«Alt som er gøy er avlyst», skriver tenåringen, og konkluderer: «Det er ikke gøy å være ungdom mer».

Et lite offer for å redde liv, vil sikkert noen innvende. Men vi vet lite om hva koronatiltakene vil få å bety på sikt. Hvor mange barn og unge dropper permanent ut av idrett eller andre fritidsaktiviteter? Hva gjør så lang tid uten jevnlig kontakt med nære venner og familie med den psykiske helsen vår? Krangler vi mer med våre nærmeste? Hvordan blir skilsmissetallene for 2020 og 2021? Drikker vi mer alkohol, og trøster vi oss med potetgull og sjokolade litt oftere, bare for å gjøre situasjonen litt triveligere? Hva betyr i så fall det for folkehelsen – vi er allerede en nasjon der nesten én av fire over 18 år har fedme.

Så når regjeringen ber oss om ikke å ha besøk, og at barn skal ha svært begrenset kontakt med andre barn, så er det alvorlige inngrep. Nødvendige, ganske sikkert, men alvorlige. Spesielt fordi tiltaksperioden er så lang. Hvordan vi skal håndtere koronaens bivirkninger må i enda større grad på dagsorden. For denne sykdommen, og samfunnskonsekvensene av den, kommer til å henge med oss lenge etter at de fleste av oss har fått vaksine i kroppen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.